Carbon: licht, stijf, sterk en in allerlei vormen verkrijgbaar. Van frames, sturen en voorvorken tot een schoenzool of een paar schoenen. De mogelijkheden met carbon zijn eindeloos en het is niet meer weg te denken uit de wielerwereld. Aan de buitenkant, zeker met een mooi afgewerkte laklaag, zie je geen verschil. Maar aan de binnenkant wordt er pas echt duidelijk hoe een frame daadwerkelijk in elkaar steekt.

Raoul Luescher, van Luescher Teknik, gaat al wat jaartjes mee als het gaat om carbon inspectie en reparatie. Tijdens zijn werkzaamheden met carbon heeft hij momenteel zo’n 3.500 frames doormidden gezaagd om te kijken hoe deze in elkaar zitten. In onderstaande video laat hij hiervan een aantal voorbeelden zien. Shane Miller van het Australische GPLama.blogspot.com is bij hem op bezoek vanwege een krakende zadelpen. Aan het eind van de video wordt duidelijk waarom deze kraakt en gaan ze dit probleem verhelpen.

Nog even terug naar de frames, en vorken. Raoul Luescher laat verschillende frames zien van gerenommeerde merken. Nu kan je pas echt zien hoe goed een frame is afgewerkt. Zo zie je (met name oudere) frames met oneffenheden aan de binnenkant, waarbij hij ook aangeeft wat hier de nadelige gevolgen van kunnen zijn. Lucht dat tussen de gelamineerde carbon vellen zit kan zorgen voor krakende frames. Teveel carbon op bepaalde punten kan zorgen voor te weinig flex, waardoor er uiteindelijke scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes zijn niet zichtbaar, maar wel een zwakke plek voor het frame. Een ander interessant punt is corrosie. Niet het carbon zelf, maar bijvoorbeeld roestende busjes van de bidonhouder, of een zadelpen die roest doordat er vocht bij komt. Dit tast het frame behoorlijk aan en bij een van de open gezaagde frames is te zien wat voor gevolgen dit kan hebben. Naast frames en vorken zaagt dhr. Leuscher ook zonder moeite een Lightweight wiel in twee├źn om te zien hoe deze is opgebouwd. Duidelijk uit het filmpje wordt ook dat de kwaliteit van de frames over de jaren behoorlijk is toegenomen.

Een erg interessante video dus voor wie zijn of haar carbon frame lief is. Niet zozeer dat je nu bij de aanschaf van een nieuwe fiets eerst een doorgezaagd frame moet zoeken, maar het geeft je een goed beeld van de werking en verwerking van carbon. Op het Youtube-kanaal van Luescher Teknik staan overigens vele verschillende carbon producten die doorgezaagd zijn, dus grote kans dat ‘jouw’ merk er ook tussen zit.

via GPlama
meer video’s op Luescher Teknik

Tags: