Juist als je denkt alles al een keer gezien te hebben, wordt je toch weer verrast. Gelukkig maar! Zipp verrast ons met hun nieuwe 454 NSW wielen. Aero heeft een andere vorm aangenomen, letterlijk.

Heel even denk je misschien dat het een grapje is, maar het is voorlopig nog geen april. Het is echter bittere ernst van de kant van Zipp. Ze hebben er vier jaar aan gewerkt, onder meer met behulp van biomimetica. Wablief? Het was voor ons ook nieuw, maar daarbij gaat het om het bestuderen en imiteren van ideeën van de natuur voor het omgaan met zaken als snelheid, controle en efficiëntie. Zipp haalt zelf als voorbeeld de vorm van de rand van de vinnen van een bultrug walvis aan of de structuur van de huis van een haai waardoor schijnbaar zonder moeite door het water lijken te glijden.

Bij ontwikkeling van de 454’s lag de nadruk het minimaliseren van de aerodynamische weerstand (t.b.v. snelheid) en zijdelingse druk (t.b.v. controle). NSW staat voor Nest Speed Weaponry. The Nest is het lab waar Zipp dergelijke speciale projecten uitvoert. Voor de 454 hebben ze 36 unieke biomimetische vormen op een velg getest om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Een van de meest opmerkelijke eigenschappen van het wiel waarmee ze dit willen bereiken is het zaagtanden profiel. Samen met dit profiel gebruiken ze ook vinvormige punten waarin kleine kuiltjes zijn gemaakt t.b.v. de luchtstroom. De kuiltjes gebruiken ze al langer, maar nu op een iets andere manier. Door deze toepassingen claimen ze hun best presterende wielset ooit gemaakt te hebben. Het is niet enkel een nieuwe mal voor het carbon. In elke velg zit maar liefst 12 uur werk, 4 keer meer dan in hun andere velgen.

De velgen hebben een hoogte van 53 mm voor en 58 mm achter met resp. 18 en 24 Sapim CX-Ray spaken en Zipp’s eigen Cognition naven. Het gewicht is niet heel spectaculair, maar zeer ok met 1525 gram per set. Voor 690 gram, achter 835. De wielen komen met titanium snelspanners, Silca ventielverlengers, wieltassen, Zipp remblokken, Zipp binnenbandjes en velglint.

Wil je met Zipp’s beste wiel ooit rijden, dan zal je diep in de buidel moeten tasten. De wielen kosten EUR 4.000 per set.

Zipp-454-02 Zipp-454-03 Zipp-454-05 Zipp-454-06 Zipp-454-07 Zipp-454-04

www.zipp.com

Tags: