Altijd leuk om prototypes werkelijkheid te zien worden. Selle Italia laat met de SP-01 zien dat zadels nog lang niet uitontwikkeld zijn.

We zagen hem voor het eerst achter glas op de stand van Selle Italia tijdens Eurobike in 2015. Toen nog glanzend wit en nu zwart met een laagje leer. Maar ontwerp van het prototype wijkt verder niet veel af van dit productiemodel. De SP-01, wat staat voor Super Performance 01, is volledig van carbon vervaardigd. Wat opvalt is natuurlijk dat beide helften alleen bij de neus van het zadel op elkaar aansluiten. Selle Italia heeft al eerder zadels met dit principe gehad, zoals de SLK, waarbij de helften zorgen voor enige flex voor je heupen tijdens het fietsen. “Suspension link movement”, noemen ze het. Het ondersteunt de beweging van je heup tijdens het fietsen. De opening geeft ook extra ruimte over het midden volgens hun Superflow concept en vermindert de druk op het perineum.

Van de zijkant ziet het zadel er misschien niet zo bijzonder uit. Het is met name de achterkant die eruit springt en erg futuristisch en snel oogt. Het zadel is dankzij het vele carbon ook erg licht met 125 gram. En je had het waarschijnlijk al kunnen raden, maar zadels als deze zijn meestal niet goedkoop, zo ook deze niet met een adviesprijs van € 349,-.

Selle Italia

 

Gerelateerd