Tijdens de eerste rit op de nieuwe Canyon Grizl konden we al snel de conclusie trekken dat deze gravelbike een echte alleskunner is. Gemaakt om te knallen over singletrack maar ook voor een bikepacking-tocht. Tijdens de lancering had Canyon nog wat moois voor de avonturiers in petto. In samenwerking met Apidura is er een bikepacking tassenset ontworpen die pas gemaakt is voor de Grizl.

Apidura is onder bikepackers vast een bekende naam. In 2013 zijn ze begonnen met het maken van bikepacking tassen zodat je op avontuur kon gaan zonder bagagedragers. Canyon en Apidura hebben elkaar gevonden, omdat ze veel overeenkomsten hebben in hun ontwerpproces: de ontwerpen zijn sterk gefundeerd op techniek. Het minimalistische design van de tassen sluit dan ook erg mooi aan op de nieuwe Grizl.

Drie type tassen

De set bestaat uit drie type tassen. Alle drie de tassen zijn gemaakt van het waterdichte Hexalon materiaal dat speciaal is ontworpen voor Apidura. De set bevat natuurlijk een zadeltas. Met een inhoud van 5L en de bijna volledig zwarte uitvoering ziet het er compact uit. Staat strak onder het zadel. De tas zit vast met een strap rondom de zadelpen en twee kleinere straps rond de zadelrails. Op belangrijke plekken hebben ze beschermend materiaal aangebracht, zodat de stof niet doorslijt door het schuren als de tas beweegt. De tas sluit met een rolsluiting om de boel waterdicht te houden. De zadeltas kost € 170,-

Daarnaast is er nog een tasje voor op de bovenbuis. Met een inhoud van 1L is dat vooral voor de spullen die je bij de hand moet hebben. Deze zet je vast met twee inbussen dus je ziet geen straps rondom. Zo blijven de looks lekker strak. Het tasje sluit met een magneet. Je kunt de flap dus makkelijk open en dicht doen. Omdat de bovenste flap er helemaal overheen gaat, blijft de inhoud droog. Aan de onderkant zit een laagje schuim die bijvoorbeeld je telefoon moet beschermen tegen klappen. Maar tegelijkertijd ook het frame natuurlijk. De Top Tube Pack kost € 65,-

En dan heb je nog een frametas. In twee maten: een kleine van 2,4 L of een grotere van 4,5 L. Net als de andere tassen zijn deze ook gemaakt van een waterdicht materiaal. En de toegang tot de spullen wordt afgesloten door een waterdichte rits. De lus van de rits is eigenlijk de enige kleur aan de tas. Je moet ervan houden, maar in combinatie met het strakke uiterlijk van de Canyon vind ik het erg classy staan. Ze hebben de tas smal gehouden zodat je er tijdens het rijden niet met je knieën tegen aan komt. Aan de binnenkant van de tas heb je een anti-rattle vak waar je spullen extra goed op hun plek worden gehouden ook als je over heftiger terrein rijdt. Ook zit er een lusje om een pomp mee vast te zetten. En als je fietscomputer tijdens het rijden wilt opladen dan kan dat met de cable port. Zo op het eerst gezicht zit de tas slim in elkaar. Voor de frametas van 2,4 L betaal je € 120,- en voor de grotere van 4,5 L betaal je € 130,-.

De tassen zijn te koop via Apidura of Canyon. Bij Canyon krijg je 10% korting als je de tassen in een bundel koopt.