Bij het zien van de naam VIAL Evo, begon er bij mij een lampje te branden. Die naam heb ik eerder gehoord, en al vrij snel kwam ik uit bij de lichtgewicht AX-Lightness VIAL Evo eTap uit 2016. Samen met het Duitse merk Benotti, presenteren ze nu de VIAL Evo Disc. Of, zoals die nu officieel wordt genoemd: Benotti VIAL Evo Disc by AX-Lightness.

Lichtgewicht

Net als bij de eerder gemaakte VIAL frames, doet AX Lightness ook zijn naam bij deze uitvoering weer eer aan. Een handgemaakt frame met een gewicht van 700 gram waar zo’n 30 uur aan arbeid in zit. Het frame wordt op dezelfde manier gemaakt als de eerdere VIAL frames, maar deze disc uitvoering is een kleine 100 gram zwaarder. Een compleet afgemonteerde ‘Climbers Edition’ van deze fiets komt uit op 5,6 kg in maat M. Daarbij is er een limiet voor de berijder van 100 kg, wat ik nog best fors vind voor zo’n lichte fiets.

Het zal geen verrassing zijn dat alle onderdelen, waar mogelijk, van de Duitsers zelf zijn. De cockpit is een combinatie van stuur en stuurpen uit eigen fabriek. De AX Lightness Ultra 25 T disc tubular wielset die is gemonteerd weegt slechts 840 gram. Lichtgewicht betekent ook dat de velg zo laag mogelijk is. Persoonlijk vind ik een wielset met een hogere velg mooier qua looks en die optie is er ook. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een 38mm tubeless wielset, maar dat brengt uiteraard wel wat extra gewicht met zich mee. En als je daarvoor kiest, valt het ook niet meer in de categorie ‘Climbers Edition’. Deze uitvoering wordt geleverd in een glanzende Chroom/Rode kleur. Ook hier kan je kiezen voor wat anders en kan je in overleg andere kleuren en afwerkingen kiezen.

Prijzen en uitvoeringen

Op het moment van typen is alleen de Climbers Edition te koop. Deze kost maar liefst € 12.499,- en dat is omgerekend zo’n € 2230,- per kilo. Daarmee is hij wel ruim € 250,- per kilo goedkoper dan zijn voorganger. Maar die was ook 800 gram lichter, waardoor de prijs per kilo omhoog gaat. De VIAL Evo Disc is afgemonteerd met de SRAM Red eTap AXS groepset.

Op de website van Benotti staan daarnaast ook nog twee andere uitvoeringen van de Climbers Edition. Eentje daarvan is afgemonteerd met Shimano Dura Ace Di2 disc en de ander met de mechanische SRAM Red 22 disc groep. Hier hangt een iets goedkoper prijskaartje aan, net als de zes andere modellen die vermeld staan. Deze zes uitvoeringen zijn geen Climbers Editions en zijn afgebeeld met de tekst: Coming Soon. Even wachten nog, maar het verschil is dat deze VIAL Evo Disc uitvoeringen een andere afmontage hebben en dat zorgt dan ook voor een ander prijskaartje.

Alle modellen, prijzen en uitvoeringen staan op de site van Benotti Bikes