Het was een bijzondere dag gisteren op sportief gebied voor Nederland. Eén van hoge pieken en diepe dalen. De overwinning van Max Verstappen en het verlies van het Nederlands elftal. Het waren echter de prestaties en emoties van Mathieu van der Poel in de tweede etappe van de Tour de France die beklijfden.

Zelfs niet-wielrenners weten wat de Tour de France is en kijken ernaar. Diezelfde niet-wielrenners weten inmiddels ook wie Mathieu van der Poel is. Wat zij en veel anderen waarschijnlijk niet wisten is het verhaal van de familie Van Der Poel. Een verhaal dat op geen mooiere manier bekendheid kon krijgen dan zoals MvdP gisteren liet zien.

Bij een gele trui hoort een gele fiets, maar Canyon heeft er nog iets extra’s mee gedaan. Mathieu’s opa, de Franse Raymond Poulidor, won 7 etappes, stond 5 keer op het podium in Parijs, maar droeg nooit het geel. Daarom was Mathieu zo geëmotioneerd toen hij over de streep kwam. Mathieu’s vader, Adrie van der Poel, droeg overigens ook al eens het geel. Een unicum in het wielrennen, dat zowel vader als zoon ooit in het geel reden.

Het was een onwaarschijnlijke strategie die Alpecin Fenix volgde. Wie bedenkt er nou om de eerste keer op de Mûr de Bretagne als eerste boven te zijn om bonificatieseconden te pakken zodat hij bij de tweede keer, als hij weer als eerste boven is, mogelijk het geel pakt? Al bedenk je het, dan zal er niemand zijn die zal beweren dat het ook echt kan. Behalve Van Der Poel, die al vaker heeft laten zien alle wielerwetten te kunnen tarten. En het was natuurlijk ook de manier waarop, want de rest van het veld was nergens te bekennen. Ongekend en heel mooi om te zien.

En ja, die gele racefiets hoort er dan natuurlijk ook bij. Hij past mooi bij het gele tricot in combinatie met zwarte broek. Hij is verder niet anders dan de lichtblauwe Canyon Aeroad CFR van de dag ervoor. Dus ook volledig met Shimano Dura-Ace Di2 Disc groep, Dura-Ace wielen, Vittoria tubes, Selle Italia Flite zadel een gele Wahoo Elemnt fietscomputer.

En het scherpe oog heeft het waarschijnlijk al gezien, hij rijdt weer op het nieuwste model van de Aeroad. Dat zie je snel aan de kabels die allemaal door het frame lopen. Op zich niet raar dat hij deze fiets rijdt, ware het niet dat begin van dit jaar zijn stuur afbrak tijdens GP La Semyn. Waarom het gebeurde was niet meteen duidelijk en Canyon vroeg hun klanten met deze fiets daarom hem even te laten staan. Het is nu in de zomer dat ze van plan zijn de sturen te vervangen en het lijkt erop dat de renners van Alpecin-Fenix er al mee rijden.

Foto’s van Tino Pohlmann via Canyon