Er zal ook eens niet iets te melden zijn met betrekking tot Mathieu van der Poel. Als het al niet een knappe overwinning is, dan gaat het wel over zijn fiets. Het was een veelbesproken gebeurtenis tijdens Le Samyn: het kapotte stuur van MvdP. Fabrikant Canyon raadde hun klanten al snel aan hun nieuwe Aeroad te laten staan, en komen nu met een oplossing voor het probleem.

Tot 1300 euro ter compensatie, vervanging vanaf juli

Het is natuurlijk nogal wat als je afgeraden wordt te fietsen op je nieuwe racefiets. Je hebt hem nog niet zo lang dus dan wil je juist lekker fietsen, een behoorlijke domper dus. Canyon heeft aangegeven dat ze in juli alle sturen kunnen vervangen. Omdat ze daarbij in de tussentijd adviseren geen gebruik te maken van de racefiets, bieden ze hun klanten een vergoeding aan ter compensatie.

canyon aeroad cp0018 stuur handlebar racefiets

Alle klanten met een nieuw model van de Aeroad, zijnde de CF SLX en CFR modeljaar 2021, worden gecompenseerd met respectievelijk € 1.000,- en € 1.300,-. Het gaat om de CP0015 en CP0018 aerocockpits die hiervoor in aanmerking komen. Beide zijn geïntegreerde sturen waarbij volgens Canyon in extreme omstandigheden een probleem zou kunnen ontstaan. Canyon zegt dat ze intensieve ISO4210-5 testprocedures hebben uitgevoerd, welke om te controleren of een nieuw product voldoet aan de huidige industriestandaarden, en dit probleem is niet eerder voorgekomen. Geef Mathieu van der Poel een fiets en je zit al snel in extreme omstandigheden als het gaat om snelheden en risico’s. Om de veiligheid van de Aeroad-rijders te garanderen, ongeacht de omstandigheden, gaat Canyon daarom toch het huidige stuur vervangen door een versterkte versie.

Klanten tegemoet komen

Canyon onderkent het probleem en willen dus op deze manier hun klanten tegemoet komen vanaf juli. Hoe ze dit precies willen gaan doen, maken ze te zijner tijd bekend, allereerst aan de klanten zelf. Canyon heeft een Service Center in Eindhoven van waaruit ze hun Nederlandse klanten ondersteuning bieden. In België doen ze dit vanuit Leuven. Dit zijn ook de plekken waar ze de fietsen van de nieuwe sturen zullen voorzien.

Nog voor de duidelijkheid: het stuur brak bij de MvdP af in de stuurbocht en niet op de plek waar het stuur demontabel is. Bij de CP0018 cockpit kan je namelijk het stuur demonteren en tevens de breedte aanpassen. Je ziet dit onderstaande afbeelding.

Problemen zadelpen worden in najaar verholpen

Voor zover wij weten is MvdP de enige bij wie het stuur ook daadwerkelijk gebroken is. Hopelijk blijft het ook daarbij. Het leed voor de Aeroad-bezitter blijft helaas niet beperkt tot het stuur want er blijken ook klachten te zijn over de zadelpen. Het blijkt dat er door gebruik van het onjuiste smeermiddel, of bij vuil tussen de zadelpen en het frame, schade te ontstaan op de zadelpen. Ook hiervoor is Canyon aan een oplossing bezig en ze verwachten hun klanten in het najaar hier mee te kunnen helpen. Hoewel problemen met de zadelpen ook vervelend zijn, levert het geen gevaarlijke situaties op als bij het stuur.

canyon aeroad cfr racefiets
Tags: