Het WaveBar stuur van Coefficient Cyling doet af met het stuur zoals je hem kent. Zelfs de dubbele Hoover Bar van Canyon is dan traditioneel te noemen. De golvende WaveBar moet zorgen voor een ergonomische houding, meer comfort en betere aerodynamica.

Wat is de Coefficient Wavebar

Bij de ontwikkeling van de sturen hebben ze bij Coefficient gebruik gemaakt van biomechanica. Dit komt erop neer dat ze het stuur hebben gemaakt zodat de renner met een zo natuurlijk mogelijke houding het stuur kan vasthouden. De vorm van het stuur is tot stand gekomen door ergonomische data te combineren met feedback van wedstrijdrenners en bike-fitters.

AR Handlebar is de alleskunner

Bij het Allroad stuur zie je het resultaat hiervan terug in de knik aan de voorkant. Vanaf de stuurpen loopt het stuur in een knik omhoog, en gaat daarna in een hoek van 15 graden naar beneden. Ze spreken ook van ‘Swope’, een samenvoeging van sweep en slope. Als je het stuur bovenop vastpakt hoef je je polsen niet zover naar binnen te draaien. Hierdoor komen polsen en schouders in een meer natuurlijke positie waardoor je deze houding langer moet kunnen volhouden. Om deze reden is er ook een lichte knik voorwaarts, waarna het stuur in een hoek naar achter loopt. Dit houdt de polsen in een neutrale positie en dat moet ten goede komen aan het comfort. Naar eigen zeggen is dit stuur met name geschikt voor gravelen, crossen, bikepacking en endurance racing.

Proportionele maten o.b.v. lichaamslengte

Het carbon stuur kent verschillende maatvoeringen, waarbij ze rekening hebben gehouden met lichaamslengte. Kleinere mensen hebben kleinere handen en daar hebben ze rekening mee gehouden qua afmetingen. En dan gaat het niet alleen om de breedte, maar ook om de diameter van het stuur. Het stuur van 38 cm breed heeft bijvoorbeeld een diameter van 29 mm, zodat dit ook met kleine handen lekker in de hand ligt. Bij een breedte van 42 cm is de diameter 33 mm.

De sturen zijn gemaakt van carbon, hebben een drop van 120 en reach van 77 mm, slope van 15 en een sweep van 12 graden, flare van 4 graden. Ze hebben interne kabelgeleiding en zijn geschikt voor electronische groepen. De AR Handlebar is in Amerika verkrijgbaar voor $ 329,-.

RR Handlebar voor het racewerk

Voor komend seizoen is Coefficient bezig met een nieuw stuur. Het Roadrace (RR) stuur is een aerodynamisch plat stuur met geïntegreerde mount voor de fietscomputer. Het stuur is ontwikkeld met de UCI richtlijnen in het achterhoofd en zou daardoor gebruikt mogen worden bij wedstrijden. Het stuur staat in het midden een stuk verder naar voren dan de bevestiging met de stuurpen, waardoor je een meer aerodynamische houding kan aannemen. Dit ‘vierkante’ deel van het stuur geeft ruimte voor een extra positie om je handen te plaatsen. De mount voor de fietscomputer is gemaakt in samenwerking met Barfly en er zijn verschillende inserts te verkrijgen voor de meest gebruikte fietscomputers. Het Roadrace stuur zal vanaf Januari 2021 verkrijgbaar zijn en het heeft een prijskaartje van $ 389,-.

Alle specificaties en afmetingen zijn te vinden op de website van Coefficient Cycling.

Tags: