2012 was het jaar van Bradley Wiggins. In de zomer van 2012 wist hij eerst de Tour de France op z’n naam te schrijven. Op 1 augustus van datzelfde jaar pakte hij ook de gouden medaille op de individuele tijdrit op de Olympische Spelen in Londen. Prima reden om dat tien jaar later nog eens te vieren met een handgeschilderde custom fiets.

Vlinders!

Het frame en de Black inc. cockpit zijn door Karl Kopinski met de hand beschilderd. Voordat hij daarmee aan de slag kon, hebben ze deze eerst parelwit met gouden logo’s gespoten. Daarna kon Kopinski aan de slag. Dit heeft hij vaker gedaan en het kan zijn dat je de naam nog herkent van zijn Factor ViSTA met draken en krijgers.

Voor ‘Project Butterfly’ zoals ze deze fiets noemen, heeft Kopinski gebruik gemaakt van vloeibare acryl verf. Dit zorgt voor een mooi verloop in de kleuren op de vleugels van de vlinders. In totaal zijn er 34 vlinders op het frame te zien, en dat is geen toeval. De 33 gele vlinders symboliseren het aantal dagen dat Wiggins in de gele trui heeft gereden. Dat geldt niet alleen voor de Tour, maar ook voor de Dauphine, de Ronde van Romandie en Parijs-Nice. De 34e vlinder is afgebeeld op de cockpit en deze is goud van kleur en die staat voor zijn gouden medaille tijdens de spelen van Londen 2012.

Black inc. en Dura Ace Di2

Nadat Kopinski klaar was met zijn handschilderingen hebben het frame en de cockpit een beschermende laklaag gekregen voordat hij verder is opgebouwd. Samen met het Engelse Vires Velo heeft Wiggins alle onderdelen uitgekozen, waarnaar deze bikeshop hem heeft opgebouwd.

Op eigen verzoek dus een paar Black Inc. vijfspaaks wielen met witte Schwalbe X Spartacus Pro One banden. Een limited edition band in samenwerking met één van z’n concurrenten destijds, Fabian Cancellara. Ik zou persoonlijk denk ik voor zwarte banden zijn gegaan, maar het geeft de fiets wel weer wat extra uitstraling mee. Datzelfde geldt ook voor het witte zadel en stuurlint. De fiets is afgemonteerd met de Shimano Dura Ace Di2 9200 groep, met CeramicSpeed derailleurkooi. Vorige week ontving Wiggins de fiets, precies 10 jaar na zijn gouden medaille. Wat een fiets!

Via Vires Velo