Het is niet de eerste keer dat een fietsleverancier zijn frame ter beschikking stelt om te worden bewerkt door een artiest. Zo zagen we pas geleden nog de Festka Spectre Porcelain waarbij de artiest maar liefst dertien maanden bezig was met de fiets. Iets minder lang, maar in hetzelfde straatje, past deze Factor ViSTA die is bewerkt door Karl Kopinsksi.

Karl Kopinsksi Factor

Kopinski
Karl Kopinski is een kunstenaar en wielerliefhebber. Hij komt uit Nottingham en deze Factor is niet het eerste wielerkunstwerk dat hij maakt. Zo maakte hij al portretten van Poulidor, Anquetil en Cavendish. Het is wel de eerste keer voor Kopinski dat hij aan de slag gaat met een frame in plaats van een canvas doek. Zelf is hij eigenaar van een Factor O2 en ik ben benieuwd of deze ViSTA in zijn eigen schuur komt te staan of enkel voor de show is.

Karl Kopinsksi Factor

Details
Naast de portretten die hij schildert, is hij ook illustrator en dat is wat we ook terugzien op het frame. Om zijn kunst op het frame te maken heeft hij gebruik gemaakt van Acryl pennen waarmee hij verschillende figuren op het frame heeft geschetst. Van afstand lijkt het alsof er allemaal lijnen kriskras op getekend zijn, maar wanneer je wat langer kijkt en de ingezoomde foto’s bekijkt zie je pas goed hoe gedetailleerd zijn schetsen zijn.

Karl Kopinsksi Factor

Betekenis
Op het frame staan draken, krijgers en zombies. Deze figuren symboliseren het wielrennen voor Kopinski. De krijgers staan voor de coureur die moet afrekenen met het terrein. Dit terrein wordt gesymboliseerd door de draken. Het wapen waarmee dit gevecht wordt aangegaan is de ViSTA. Een andere ’tegenstander’ op het frame, zijn de zombies die proberen de Factor in een hokje te duwen. Dit is volgens Kopinski onmogelijk want hij vindt het een veelzijdige en snelle fiets. De vogels die over het frame vliegen staan voor gevoel van vrijheid die je hebt vanaf het moment dat je op de ViSTA stapt.

Karl Kopinsksi Factor

Nu ben ik zelf geen grote fan van verhalen met zombies, krijgers en draken, maar dat neemt niet weg dat ik het wel erg gaaf vind gemaakt. In totaal is Kopinski een maand bezig geweest om tot dit resultaat te komen. Zoals gezegd ben ik benieuwd of dit unieke frame ook echt de weg op gaat, of alleen als showmodel wordt gebruikt.

Alle info over de fiets bij Factor

Karl Kopinsksi Factor
Karl Kopinsksi Factor
Karl Kopinsksi Factor
Karl Kopinsksi Factor

Comments are closed.