Het is technisch gezien dan misschien geen racefiets, maar hij is zo gaaf dat we hem jullie niet willen onthouden. Hij heeft geen dropbar, maar is wel opgebouwd met verschillende onderdelen die we ook op racefietsen tegenkomen. De Akhal Sheen is de derde fiets die met dit frame wordt gebouwd, want eerder produceerde het Engelse Extans al de Akhal Shadow en de Akhal Shine. De Shadow en Shine hadden beiden een oplage van slechts 99 stuks en voor deze Akhal Sheen is dit zelfs teruggebracht naar een oplage van niet meer dan 19 stuks. Een collector’s item dus!

Juweel van een fiets

Een limited oplage zal ook voor een speciaal prijskaartje zorgen en zeker als je bedenkt dat de inspiratie van deze Akhal Sheen komt uit de wereld van de juwelen. Een uniek carbon frame met 24 karaats gouden details. De prijs is op aanvraag en dat was ook bij zijn voorgangers het geval. Een beetje speurwerk op Google leert dat de Akhal Shadow rond de € 21.500,- heeft gekost en ik vermoed dat deze gouden Akhal Sheen de overtreffende trap zal zijn.

Het frame is van carbon en met de hand gemaakt en dat zie je goed terug in de lay-up. De carbon matjes zijn heel netjes en symmetrisch in de mal gelegd. Kijk maar eens naar het stuur waarbij het zo netjes ligt dat het lijkt alsof de linker en rechterkant gespiegeld zijn. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de aparte, maar supermooie vorm van het frame. Geen zitbuis en twee seatstays die heel smal zijn en heel mooi samenkomen bij het gouden gedeelte onder het zadel.

Dura Ace, Fabric en Mavic

Het frame is er maar in één maat en deze is geschikt voor mensen tussen 1.65 m en 1.95 m. De fiets wordt op maat gemaakt door de zadelpen en het stuur in te korten. De fiets wordt aangedreven met een carbon snaar en het daarbij behorende Shimano Alfine crankstel. De remmen komen ons weer bekend voor want dit zijn een set Shimano Dura Ace velgremmen in combinatie met remhendels van Paul Components. Voor de wielen is er gekozen voor een paar Mavic Ellipse Pro Carbon met dezelfde carbon structuur als het frame. Dit past echt perfect bij elkaar en het subtiele gele logo op de velg misstaat niet bij de rest van de fiets. De banden komen van Pirelli, de P-Zero van 28mm breed om precies te zijn. Verrassend om te zien, is dat ze het Fabric ALM Ultimate zadel hebben gemonteerd. Deze is al sinds 2016 op de markt maar je ziet hem bijna nooit, ondanks dat het een technisch hoogstaand zadel is. En vooral dat technische aspect maakt dat hij goed past bij deze bijzondere fiets.

Custom fiets

Mocht dit nog niet exclusief genoeg zijn, kun je bij Extans een aanvraag doen voor je eigen samengestelde Akhal fiets. Ze hebben een zogeheten Bespoke programma waarbij je, je eigen wensen kunt doorgeven. En dat gaat iets verder dan alleen het kiezen van een kleur en afmontage. In dit geval moet je dan denken aan custom graveerwerk in de gouden details. En als je niet zo van het goud bent kun je ook kiezen voor Rosé goud of Chrome. En mocht zelfs dat nog niet voldoende zijn, is het ook nog mogelijk om edelstenen te laten verwerken in het frame. Bijzonder veel mogelijkheden maar ik vraag me daarbij wel af of de fiets dan een gebruiksvoorwerp of museumstuk is?

via Extans Design