Het Italiaanse fietsenmerk Basso heeft een opvolger gepresenteerd van de Venta, het allround model. De Venta bestaat al sinds 2000, in een tijd dat het gebruik van carbon nog heel bijzonder was. De Venta R is de naam van de opvolger, en het gaat om een betaalbare allround racer met een carbon frame. Ten opzichte van zijn voorganger zien we keurig weggewerkte bekabeling, een 105 groepset en nieuwe kleurenschema’s.

Basso Venta R in de kleur Pearl White

Een carbon allrounder

Het frame en de voorvork zijn gemaakt van Torayca T700 carbon en in een maat 53 weegt de Venta R 8,8 kilo. De racer is afgemonteerd met Shimano 105 R7100 12-speed en aluminium Microtech MCT wielen. Deze wielen hebben een interne velgbreedte van 21 mm en de 27 mm hoge velgrand geeft de Venta R net iets meer body. Het frame is geschikt voor banden tot maximaal 35 mm, en ook dat maakt de Venta R een echte allrounder.

Wat verder opvalt, is de weggewerkte bekabeling, die via de onderkant van de stuurpen in het frame verdwijnt. Voor het oog netjes weggewerkt, maar je kunt er nog steeds eenvoudig bij voor onderhoud. De bevestiging van de zadelpen zit aan de achterkant van de zitbuis, en volgens Basso geeft de 2e generatie van het 3B-bevestigingssysteem meer comfort door trillingen en oneffenheden op te vangen.

Twee kleuren: Magma Black en Pearl White

De nieuwe Basso Venta R is verkrijgbaar in twee kleuren: Magma Black en Pearl White. De parelwitte kleur heeft decals in een glanzende blauwpaarse kleur, die mooi combineert met het witte frame. Bij de kleur Magma Black is het frame natuurlijk zwart, in combinatie met bronskleurige decals, en ook dat is een goed gevonden combinatie. De groepset, velgen, banden en andere componenten zijn zwart. Als ik moest kiezen zou ik voor de witte gaan.

Basso Venta R in de kleur Magma Black

Qua mogelijkheden heeft Basso het lekker overzichtelijk gehouden. Want naast de twee kleurenschema’s is de enige andere keuze de framemaat. De Venta R komt in 7 framematen: 42, 48, 51, 53, 56, 58 en 61. Die maat 42 is toch wel bijzonder, want die kleine maat slaan veel fabrikanten over. Deze allrounder kost je € 2.849,-. Persoonlijk zou ik deze racer wel upgraden met een carbon setje wielen, maar het is logisch dat dat voor deze prijs lastig is.

Meer info via Basso.