De link met Zwitserland had het Zuid-Afrikaanse team al, want sinds 2019 rijden ze op de fietsen van BMC. Toen nog onder de naam Dimension Data en tegenwoordig, via NTT Pro Cycling, als team Qhubeka-Assos. En daarmee hebben ze naast de fiets nu ook kleding uit Zwitserland. Op de zwart-witte jerseys staan de bekende handjes van Qhubeka. Handjes met een heleboel betekenis.

BMC met twee teams in de World-Tour

Nu AG2R Citroen is overgestapt naar BMC zijn er twee World-Tour teams die op de fietsen van BMC rijden. Beide teams rijden op de Teammachine SLR 01 en voor team Qhubeka-Assos is dat een zwarte uitvoering met rode accenten. Die rode kleur zie je op de bovenbuis en BMC’s eigen cockpit, en dat is de enige overeenkomst tussen de BMC’s van beide ploegen.

Bij team Qhubeka-Assos schakelen en remmen ze met de Shimano Dura Ace Di2, maar ze rijden niet met de complete groepset. De Dura Ace achterderailleur heeft een OSPW CeramicSpeed kooi met keramische lagers. Het crankstel is van Rotor en heeft een powermeter. Opvallend detail is de zwart-rood gekleurde ketting, die daardoor mooi past bij de fiets. Al vind ik persoonlijk een ‘gewone’ zilverkleurige ketting het mooist op een fiets.

Hunt wielen

De ‘grootste’ verandering voor de renners zijn de wielen. Ze gaan koersen op wielen van het Engelse Hunt dat daarmee nieuw is op het hoogste niveau. Bij het grote publiek zijn de wielen misschien nog niet zo bekend maar ze sponsoren al jaren het continentale Canyon DHB Sungod en er wordt ook op mondiaal niveau mee gecrosst.

De fiets is opgebouwd met de Hunt Limitless Aero wielen. Deze wielen hebben een hele brede en bolle velg die moet zorgen voor zo min mogelijk weerstand van de wind. De velgen zijn 48 mm hoog en de naaf is de eigen Hunt naaf met ratchet-systeem. De naaf heeft, net als de derailleurkooi, lagers van CeramicSpeed. De velgbreedte is zo gekozen dat in combinatie met banden van 25 mm of 28 mm het geheel het meest aerodynamisch is. De banden voor team Qhubeka-Assos komen van Good Year.

Qhubeka Handjes

De outfit van Assos is op een paar geel-groene details helemaal zwart-wit. Opvallendste aan de outfit zijn natuurlijk de Qhubeka handjes, die staan voor het werk wat Qhubeka doet in Afrika: mensen vooruit helpen met de hulp van fietsen. Dit jaar zijn de handjes ook een teken voor nieuwe sponsors om bij het team te komen. Heeft natuurlijk te maken met dat het team dit jaar bijna niet meer had bestaan. Hopelijk weten ze hun voortbestaan te verzekeren. Voor het leuke team, maar ook voor het goede werk dat ze doen.

Meer info Team Qhubeka ASSOS