Duke Agyapong zou je kunnen kennen van Instagram. Als fervent fietser, ambassadeur van Factor en model voor Rapha, zeker geen onbekende in de fietsenwereld. Naast een fietser is Duke ook bike mechanic, mental health advocaat en schrijver. Factor heeft samen met Duke het reeds bestaande model Ostro VAM aangepakt met een custom ontwerp om de nieuwe samenwerking tussen beiden te vieren.

Hoe het ontwerp tot stand is gekomen omschrijft Jay Gundzik, creative director bij Factor als volgt: “We chatted about Duke’s inspiration and influences in life and in art. We landed on three very focused themes to capture in the design: diversity, poetry and fashion.” Duke wil bijdragen aan een groeiend begrip tussen mensen, ongeacht wie ze zijn of waar ze vandaan komen. Al die passie en emotie komt samen in het ontwerp van de fiets. Als wordt gevraagd wat de fiets betekent: “It’s a reminder to keep going.”

We kennen de Factor Ostro VAM natuurlijk uit de Tour, waar de ploeg van Chris Froome – die overigens ook een belang heeft in het merk Factor – al een aantal jaar op de fiets rijdt. Opvallend aan dit ontwerp zijn naast het design ook de vijfspaaks wielen van Black Inc, al zien we ook een foto met een wielset van Cadex. Factor omschrijft de fiets als allround: geschikt om mee te klimmen, te sprinten en zelfs voor het rijden over kasseien. Een leuk gegeven is dat het frame geschikt is voor banden tot en met 32 millimeter, waardoor je niet alleen op de verharde fietspaden hoeft te blijven.

We schreven eerder al eens over een custom Factor voor Bradley Wiggins en die was toen niet te koop. In tegenstelling tot dat ontwerp is deze fiets wel te bestellen door je alvast in te schrijven. Je kunt het model als frameset bestellen, maar ook volledig afgemonteerd met één van de volgende groepsets: SRAM Red AXS, SRAM Force AXS, Shimano Ultegra 8170 of Dura Ace 9270. Wat opvalt is dat de prijs gelijk is aan de normale Factor Ostro VAM met een framesetprijs van € 5499,-.

Meer info via Factor en de Instagram van Duke.