Het hing al een tijdje in de lucht en op de fietsbeurs Velofollies waren de nieuwe schoenen van Quoc dan ook al te bewonderen. Het Britse schoenenmerk introduceert een nieuw topmodel, de M3 Air. Een spierwitte schoen met twee draaisluitingen en een carbon zool. Een fietsschoen zoals het hoort wat mij betreft, zeker als je het combineert met een fris setje witte sokken. De schoenen zijn gemaakt met input van onder meer Geraint Thomas, die er uiteraard zelf ook mee rijdt.

Witter dan wit

Zoals gezegd zijn de schoenen spierwit. Ook details als de draaisluitingen en de binnenkant zijn wit. De merknaam Quoc staat in licht grijze letters op de zij- en achterkant van de schoen. Op de neus van de fietsschoen staat het logo van Quoc, een sierlijke Q. Tussen de twee draaisluitingen staat de typeaanduiding van de schoen, M3 Air. Mooi details is dat zelfs op de carbon onderkant van de schoen de merknaam staat. Je kunt dus goed zien van welk merk de schoenen zijn. Ze hebben dat heel subtiel gedaan wat mij betreft.

Ten opzichte van het vorige topmodel, de Mono II, is de leest aangepast waardoor er een meer natuurlijke pasvorm is ontstaan. Ook is de ruimte bij de tenen vergroot en is er meer ondersteuning bij de bal van de voet gekomen. Wat verder opvalt zijn de vele ventilatiegaten op de schoenen. Aan de zijkant en bovenkant zien we grote ventilatiegaten van gaas. Op de zijkant zijn een aantal kleinere gaatjes aangebracht.

De bovenkant van de schoen is gemaakt van TPU kunststof. Ook vanuit de carbon zool worden de voeten geventileerd, want daar zie je aan de voorkant een opening en ook bij de hak is er ruimte voor ventilatie. Volgens Quoc zorgt de combinatie van een stijve, carbon zool en een flexibele bovenkant voor optimaal draagcomfort, en met de draaisluitingen vind je eenvoudig de perfecte fit. De schoenen zijn volgens Quoc bedoeld voor ambitieuze renners die streven naar het hoogste niveau, en dat zie je dan ook terug in de eigenschappen van deze schoenen.

Als ik dan toch een minpuntje moet noemen zijn het de stiksels aan de voorkant van de schoen, op het punt waar de twee delen van de bovenkant op elkaar aansluiten. Gelukkig is het stiksel wit waardoor het niet al te erg opvalt, maar toch zijn er mooiere manieren om de verbinding te maken. Maar ach, als dat alles is…

En dan nog even het gewicht, in maat 42 wegen de schoenen 232 gram. De prijs is die van een topmodel, want de schoenen kosten € 380,-. De schoenen zijn verkrijgbaar in hele maten vanaf 38 tot en met 47. Als accessoires zijn er nog spierwitte sokken verkrijgbaar voor € 21,- en bijbehorende toe covers voor € 45,-.

Meer info via Quoc.