De naam CADEX blijft voor mij altijd verbonden aan de fiets van mijn vader. Toen was het high-tech carbon, nu blijkt dat het nog maar het begin was van wat er mogelijk is met carbon. Mijn vader blijft toch vasthouden dat dat het de lekkerste fiets was die hij ooit heeft gehad… Sinds dat het merk CADEX nieuw leven is ingeblazen komen er steeds meer high end carbon onderdelen op de markt. Bijvoorbeeld de CADEX 42 Disc wielen waar we al eens op reden. En nu komt er de CADEX 36 Disc wielset bij met een gewicht van 1302 gram!

De nieuwe 36 Disc wielen hebben lagere velgen dan 42 en 65 wielsets. De wielset wordt ingezet als allrounder: om mee te klimmen, dalen en stabiel over slecht wegdek of door de wind. De set moet een goede mix hebben tussen stijfheid en gewicht. Samen zorgt het voor een wielset met een snelle acceleratie. Qua systeem lijkt de wielset op de andere wielen uit de reeks. Dus ook hier een hookless systeem tussen de band en velg. Dit moet zorgen voor een betere luchtstroming en dus minder verlies. Het is wel meer opletten bij de bandenkeuze, want niet alle combinaties zijn mogelijk. Ze hebben wel een lijst met banden die je kan gebruiken. Om het verlies van de luchtweerstand nog meer te beperken zijn er aerospaken van carbon gebruikt.

Hoe krijg je nou een wielset die licht en stijf is? Veel heeft te maken met de carbon lay-up. En met zo’n lange geschiedenis van carbon, weten ze inmiddels wel hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. De carbon lay-up is versterkt en dit moet samen met de carbonspaken voor stijve wielen zorgen. De spaken hebben een hoge treksterkte. CADEX beweert dat de transmissiestijfheid tot wel 40% hoger is dan bij de concurrentie. Dat zijn nog eens cijfers.

De velgen hebben een binnenbreedte van 22,4 millimeter dus zijn goed geschikt voor de bredere banden waar (bijna) iedereen tegenwoordig op rijdt. De velg is daardoor ook net wat breder dan de CADEX 42 Disc wielset. Als laatste troef om de wielset zo snel mogelijk te maken hebben ze nog de CADEX R1-C30 naven met keramische lagers. Dit is ook nog een extra bovenop de bestaande wielset van CADEX. Vanaf het najaar zullen de wielen te koop zijn bij de CADEX-dealers. Adviesprijzen hebben ze nog niet, maar het is aannemelijk dat deze vergelijkbaar zal zijn met de andere modellen waarbij je moet rekenen op zo’n € 2500,- voor een wielset.