Best een lange naam voor een paar schoenen: Fizik Vento Stabilita Carbon. En dan moet je Fizik eigenlijk nog zo spellen: Fi’zi:k. De naam van deze nieuwe Fizik schoen is een opsomming van een aantal van zijn kenmerken. Qua looks lijken de Vento Stabilita’s op een samenvoeging van een aantal verschillende modellen die Fizik in het assortiment heeft. Met het verschil dat dit samen is doorontwikkeld tot het nieuwe topmodel.

Ventilatie en stabiliteit

Vento staat bij Fizik voor een schoen met een hoog ademend of ventilerend vermogen. Deze schoen heeft een bovenwerk van gelamineerd mesh, voor optimaal ademend vermogen. Met de term Stabilita doelen ze op de ‘Dynamic Arch Support’. Naar mijn idee is dit een soort Powerstrap 2.0. De Powerstrap wordt door Fizik al langer gebruikt en is een klittenband sluiting die de schoen rondom je voet sluit. Bij de nieuwe Vento Stabilita Carbon lijkt het of ze een Powerstrap gecombineerd hebben met een BOA-sluiting. De Powerstrap begint nu al aan de onderkant van de schoen en zit vast aan de carbonzool. Deze trek je met behulp van de BOA-sluiting strak rondom de wreef van je voet, waarbij de steun al aan de onderkant begint. Hierdoor zal de schoen ook bij de voetboog goed aansluiten rondom je voet.

Powerstrap 2.0

Aan de onderkant kan je goed zien dat de Powerstrap echt onder de schoen vandaan komt. Onder de voetboog is het carbon van de zool weggehaald en zit de Powerstrap vastgemaakt aan het buitenste deel van de zool. Ondanks dat er carbon is weggehaald, is de stijfheid van de zool nog steeds 10 op de schaal van 10 die Fizik hanteert. De ruimte die er is gemaakt biedt ook de mogelijkheid voor extra ventilatie, want op deze plek is er gebruik gemaakt van het Vento principe. Dit zie je ook aan de voorkant in de zool, waar een soort ‘lucht-inlaat’ is gevormd. Hiermee wordt er een luchtstroom gecreëerd waarbij frisse lucht aan de voorkant naar binnen komt en de opgewarmde lucht er bij de voetboog weer uit kan.

Nieuw topmodel

Zoals gezegd is deze Fizik Vento Stabilita Carbon het nieuwe topmodel van de Italianen. Hier hangt dan ook een prijskaartje aan van € 400,-. Erg stevig, maar het moet gezegd dat ze wel een nieuwe techniek introduceren die er wat mij betreft interessant uitziet. Daarbij vind ik de kleurcombinatie van het zwart met fluorgeel ook tof, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

De nieuwe schoen is terug te vinden op de website van Fizik voor meer info.