Als nationaal-, Europees- of Wereldkampioen bij de profs ben je tegenwoordig verzekerd van een unieke fiets. Fietsleveranciers willen graag wat extra’s doen om de fiets en het outfit te laten matchen. Dat is bij Laurens Sweeck dan ook niet anders. Ridley presenteerde nog binnen een week na zijn winst op het BK zijn fiets in de nationale driekleur.

Ridley X-Night SL Disc
Sweeck rijdt, net als zijn ploeggenoten, op de Ridley X-Night SL Disc. Vorig seizoen reden we trouwens zelf met veel plezier in Apser-Gavere op deze Ridley X-Night SL Disc. De fiets van de ploeg is vrijwel geheel zwart, met witte letters en donker rode decals. Persoonlijk vind ik dit een mooie samenstelling, maar erg opvallend is het niet. Dat is bij de X-Night van Sweeck wel anders.

Zwart-Geel-Rood
Deze kleuren van de Belgische vlag zijn goed zichtbaar op de fiets van Sweeck. Aan de voorkant is hij fel rood, met een geel Ridley logo op het balhoofd. Naar de achterkant van het frame loopt dit over naar zwart waarbij het logo op de onderbuis goed opvalt in het geel. De meeste details zijn verwerkt op de bovenbuis. Daar loopt in het geheel de Belgische driekleur overheen, met daarin zijn naam en alle vijf nationale titels die hij in zijn carrière heeft gewonnen. Hij mag dan in Antwerpen voor het eerst kampioen bij de elite zijn geworden, in zijn jeugd was hij al de beste bij de nieuwelingen, junioren en zelfs twee keer bij de U23/beloften. Mooi detail op de bovenbuis is de foto van hemzelf, als hij juichend over de meet komt. Daarbij staat X5 afgebeeld, doelend op zijn vijf titels.

Opgebouwde X-Night
De renners van Pauwels Sauzen – Bingoal rijden met een fiets die is afgemonteerd met Shimano onderdelen. Daarbij kiest Sweeck voor een Ultegra achterderailleur en ik vermoed dat dit komt vanwege de lengte van de kooi. Deze heeft een groter bereik dan een Dura-Ace derailleur, zodat hij een cassette kan steken tot 34 tands. Het zal geen verrassing zijn dat dit allemaal electronisch gaat. De cranks, met twee voorbladen, zijn van Rotor en daarop zitten Shimano XT-pedalen gemonteerd. Zoals de meeste crossers rijdt ook Sweeck met de tubes van a-Dugast, uit het oosten van Nederland. Deze zijn gekit op wielen van DT-Swiss.