Afgelopen zomer wist Specialized ons al te verrassen met een hele gave Diverge Rockcombo, waarmee ze terug gingen naar het jaar ’89. Deze gravelbike kreeg toen met de vernieuwde Crux een soort halfbroertje. Een volbloed racebak, die voor zowel gravel als cross geschikt is. En nu, vlak voor het WK veldrijden, presenteert Specialized wederom een hele gave flashback met de CruxJumper.

Terug naar ’85

De CruxJumper is te zien op het WK in Fayetteville maar deze limited uitvoering zal niet te koop zijn. We moeten het dus met de foto’s doen, tenzij je het geluk hebt dat je in Amerika aanwezig bent bij het WK. Met deze Cruxjumper gaat Specialized terug naar 1985. Destijds vroeg Team Stumpjumper om een mountainbike met de snelheid van een crosser. Dat werd de roze Stumpjumper Team Edition.

In 1985 werd het Stumpjumper mountainbike frame opgebouwd met een dropbar, en shifters aan de uiteinden ervan. En dat op een fiets met een triple crankset, cantilever remmen en 26 inch wielen. Tof om te zien, vind ik.

De CruxJumper heeft een vergelijkbaar kleur en design, maar is helemaal up to date qua techniek. Het nieuwste Crux frame, SRAM AXS groepset en 28 inch carbon wielen. Zo tof, wat mij betreft zit deze in de 2023 collectie.