Oké, ze zijn nooit helemaal weggeweest want de stalen Corsa frames van Eddy Merckx waren de afgelopen jaren nog altijd op bestelling te verkrijgen. Maar nadat het merk begin dit jaar een nieuwe start heeft gemaakt, hebben ze niet stilgezeten. Dat resulteert nu in de lancering van drie stalen Corsa modellen, in vijf verschillende maten.

Mendrisio, Pévèle of Strasbourg

De drie stalen modellen zijn een echte racer, een all-road fiets en een gravelbike, die eenzelfde geometrie hebben als de carbon naamgenoten van deze fietsen. Ze zijn alledrie verkrijgbaar in de maten XS t/m XL. De Mendrisio is de racefiets en de Pévèle is de all-road uitvoering en als je een echte gravelbike wil dan kom je uit bij Strasbourg.

De frames zijn gemaakt van Columbus stalen buizen, en dat is een combinatie van Columbus Zona en de Columbus Super Leggera. Laatstgenoemde zijn de lichtste variant van de Columbus buizen zodat het gewicht van een frame relatief laag blijft. Als je het gaat vergelijken met carbon zal een stalen fiets zwaarder zijn, maar met dat voordeel dat het wel meer comfort biedt en een langere levensduur heeft. Uiteraard geldt dat voor een fiets die goed wordt onderhouden en ongelukken uitgesloten.

de Corsa Mendrisio racefiets

Volledig Belgische frames

Alle stalen frames van Eddy Merckx worden al ruim 40 jaar gelast door Johan Vranckx. Hij heeft het vak van het lassen van frames geleerd bij o.a. De Rosa in Italië, en last nu in zijn werkplaats vlakbij Brussel de frames in elkaar. Nadat het frame door hem is gelast, wordt het in de fabriek van Belgian Cycling Factory afgelakt en verder opgebouwd tot complete fiets.

De Corsa Strasbourg gravelbike

De Corsa modellen zijn verkrijgbaar als los frameset en dan betaal je € 1999,- voor een frame. Daarnaast is er een online configurator en kan je de gehele fiets zelf samenstellen. Een complete Corsa Mendrisio is verkrijgbaar vanaf € 3529,- in combinatie met een Shimano 105 Di2 groepset en aluminium wielen. Helaas zitten Shimano Dura Ace Di2 en SRAM Red AXS niet in de configurator, maar als je dit graag wil kan je natuurlijk een los frameset bestellen en zelf deze opbouwen.

De Corsa Pévèle allroad racefiets

In de configurator kan je ook je eigen design van het frame samenstellen. Daarin zijn een aantal vaste patronen, die je zelf kan voorzien van verschillende kleuren. Zo kan je kiezen voor de klassieke look of juist gaan voor één egale kleur met een logo.

Via Eddy Merckx