In 2019 liet SRM ons op de Eurobike een offroad pedaal zien met geïntegreerde powermeter, de X-Power. Overigens duurde het toen nog twee jaar voor deze pedalen daadwerkelijk op de markt verschenen. Hetzelfde zien we nu met de SRM X-Power Road wegpedalen, waarvan de komst al een tijdje bekend was maar ze vanaf nu ook echt leverbaar zijn.

Single, Dual en SPD-SL

De X-Power Road pedalen zijn geschikt voor SPD-SL cleats en de looks van het pedaal zijn ook bijna hetzelfde als de bekende pedalen van Shimano. De afmetingen zoals Q-Factor en hoogte van het pedaal zijn gelijk, en je zal volgens SRM geen verschil merken tussen deze pedalen. De techniek van de powermeter zit verwerkt in de as van het pedaal, en is daardoor direct beschermd bij een eventuele valpartij. Onderdelen van het pedaal die beschadigd raken of kunnen slijten, zijn vervangbaar.

Het pedaal is verkrijgbaar als single of dual powermeter, waarbij het vermogen dus bij één of juist beide pedalen wordt gemeten. Ook heeft SRM twee verschillende as-lengtes in het assortiment voor verschillende crankdiktes. Zo zijn cranks van 3T en SRAM dunner, en hebben 13 mm schroefdraad of minder. Om te voorkomen dat de as van het pedaal aan de andere kant gaat uitsteken kan je hier dus een korte as voor bestellen. Overigens levert SRAM vaak vulringetjes bij de crank zodat alle pedalen compatible zijn op hun cranks.

Zwart, oplaadbaar en prijzig

Waar ze bij de offroad versie van hun pedaal verschillende kleuren aanbieden, is de Road uitvoering van dit pedaal helemaal zwart. Aan de onderkant staat een wit SRM logo en aan de zijkant van de as is een X zichtbaar. Persoonlijk vind ik zwart ook de beste kleur voor een pedaal. Het pedaal heeft ANT+ en Bluetooth protocollen om met je eigen fietscomputer te koppelen. Via Bluetooth kan je ook communiceren via de X-Power app van SRM. Met deze app kan je de powermeter kalibreren en firmware updates uitvoeren.

Op de as, aan de kant van de crank, zit een klein contactpuntje voor de magnetische oplader. Deze klik je er op en via de meegeleverde USB kabel wordt de powermeter dan opgeladen. Volgens SRM zal deze rond de 300 uur meegaan. Een pedaal weegt zo’n 140 gram en daarmee is het ongeveer 25 gram zwaarder dan een Dura Ace pedaal. De nauwkeurigheid is volgens SRM +/- 2%.

SRM is een begrip in de wereld van de powermeters en in 1986 ontwikkelde dhr. Shoberer de eerste powermeter voor de fiets. Eerder werkten ze al samen met Look voor het EXAKT pedaal met powermeter. Deze eigen X-Power Road is verkrijgbaar vanaf € 915,- voor de pedalen met de korte as. Voor pedalen die aan beide zijden meten betaal je € 1727,-. Daarnaast biedt SRM ook nog een bundel aan met hun eigen PowerControl computer, en dan stijgt de prijs nog eens met € 660,-.

via SRM