De eerste versie van de Mon Chasseral wielset kwam in 2007 uit de DT Swiss fabriek gerolt. Hun eerste echte klim wielset. Ze gaven deze wielen de naam van de berg die bij het hoofdkantoor ‘om de hoek’ ligt. Vanuit hun hoofdkantoor in Zwitserland rij je namelijk zo het Jura-gebergte in. Hun jongste editie van deze wielset is hun lichtste disc wielset ooit.

DT Swiss PRC Dicut 1100 Mon Chasseral wielset detail

DT Swiss PRC Dicut 1100 Mon Chasseral

Dit is de volledige naam van de wielset. In de afgelopen 13 jaar hebben ze vijf versies van hun klimwielen gemaakt. Dit begon dus in 2007 met een witte aluminium wielset van 1450 gram en is nu doorontwikkeld tot een full carbon disc wielset die slechts 1266 gram weegt. In dit filmpje hebben ze de verschillende wielen in chronologische volgorde achter elkaar gezet zodat je de verschillen goed kan zien.

Handgemaakte wielen

Met 1266 gram zijn dit de lichtste wielen die DT Swiss ooit op de markt heeft gebracht. Het voorwiel weegt 578 gram, het achterwiel 688 gram. Ze zijn een fractie lichter dan de PRC Dicut 1100 25Y Edition wielen van vorig jaar. De handgemaakte wielen hebben een vernieuwde carbon lay-up en de velg wordt nadat hij uit de mal komt, niet meer bewerkt. Hierdoor zie je de echte look van het carbon en laten ze de laklaag achterwege om gewicht te besparen. De velg is 24 mm hoog, heeft een buitenbreedte van eveneens 24 mm, een binnenbreedte van 18 mm en is geschikt om tubeless te rijden. De wielen zijn gespaakt met platte aerodynamische spaken en zijn, mede daardoor, geschikt voor personen tot 110 kilo.

DT Swiss Mon Chasseral ratchet exp

DT Swiss 180 Ratchet naaf

Net als de eerder genoemde 25Y edition wielen, is er bij deze set ook gebruik gemaakt van een naaf met het Ratchet EXP systeem. Deze DT Swiss 180 naaf heeft ceramische lagers, zodat de rolweerstand tot het minimale wordt beperkt. Ondanks de vele overeenkomsten zit er toch een verschil in deze vernieuwde naaf. Als je goed kijkt, zie je dat de Centerlock bevestiging voor de schijf niet helemaal rondom de as loopt. Hier is er na vier ‘kartels’ ruimte gecreëerd. Naar mijn idee een mooie en slimme manier om nog wat extra gewicht te besparen. De Mon Chasseral en 25Y edition zijn nagenoeg identiek. Het verschil is echter dat de 25Y edition een limited uitvoering was, en de Mon Chasseral in het reguliere assortiment komt.

DT Swiss 180 Ratchet naaf

Een set van deze DT Swiss PRC 1100 DICUT Mon Chasseral wielen wordt geleverd met alle benodigdheden om ze tubeless te rijden. Ze komen in passende wieltassen en daarin zitten ook endcaps om ze geschikt te maken voor fietsen met quick-release. Standaard zitten er endcaps op voor 12mm steekassen. De wielset heeft een Shimano body, maar je krijgt er ook een SRAM XDr body bij. Rij je met Campagnolo, dan zal je toch zelf even een passende body moeten bestellen. Net als de technische eigenschappen is ook de prijs van deze Mon Chasseral wielset te vergelijken met de 25Y edition wielen en deze ligt net onder de € 3000,-. Daarmee wordt niet alleen je fiets, maar ook je bankrekening een stukje lichter.

DT Swiss Mon Chasseral ratchet exp
Tags: