Bontrager biedt als huismerk van Trek nagenoeg alle componenten om je fiets mee uit te rusten. Ook pedalen, maar daarmee bleven ze altijd een beetje rond instapniveau. Met de Bontrager Elite Road pedalen proberen ze daar verandering in te brengen.

Er zijn heel wat pedalen op de markt, maar de keuze aan systemen is eigenlijk maar beperkt. Coen schreef al eens over de verschillende soorten schoenplaatjes die er zijn. Dan ben je met 3 soorten klaar, Speedplay kreeg apart aandacht omdat het principe net even anders is. Shimano pedalen voor de racefiets zie je veel, en zonder er een al te grondig marktonderzoek voor op te zetten kunnen we gerust stellen dat Look een goede tweede is. Of althans, het systeem. Want SPD-SL vindt je alleen op Shimano-pedalen, terwijl het Look-systeem (Keo) wél op pedalen van derden gebruikt wordt. Look heeft ook haar eigen Kéo pedalen, maar je kan dus ook kiezen voor een alternatief als Bontrager.

Bontrager Elite Road pedalen

Fietst zoals verwacht, en instelbaar

Je mag bij een pedaal verwachten dat de basis in orde is: dat je er mee kan fietsen zonder bijzonderheden. Check. Ze zijn prima. Een pedaal moet zich op andere vlakken onderscheiden van de rest. Zoals gewicht en in- en uitklikken. Het gewicht is laag, dat zit op het niveau van Ultegra. Toch een maatstaf. Inklikken gaat makkelijk. Je blijft heel goed vast zitten, terwijl uitklikken ook nog steeds makkelijk gaat. Je kan de spanning van de veer aanpassen zodat het uitklikken naar wens gaat. Voor mij liever wat losser. Dat stel je in met het inbusboutje aan de achterkant. Let er hierbij wel op dat er spanning op blijft staan. Niet maximaal losdraaien dus, want dan gaan de losse onderdeeltjes rammelen. De ‘instelschaal’ die je op de achterkant ziet moet je dan ook niet helemaal naar de L van Low draaien. Het strakker draaien, dus naar H van High, gaat prima en zet de plaatjes goed vast.

Bontrager Elite Road pedalen achterkant

Schoenplaatjes zijn niet om mee te lopen

Het kopje klinkt logisch, maar toch moeten we het ook over lopen hebben bij een review over fietspedalen. Je zal toch altijd wat stappen moeten zetten en dan zijn je schoenplaatjes belangrijk. De ‘Look-a-like’ schoenplaatjes bestaan voornamelijk uit hard kunststof, het rode materiaal dat je ziet. Daarmee klik je in de pedalen en blijven ze zitten. Er is ook zachter materiaal gebruikt, een soort rubber, op de foto in het grijs, voor meer grip bij het lopen. Nu hoef en wil ik er geen hele marathons mee gaan lopen, maar elke stap is het bij mij spannend of ik wel overeind blijf. Het grijze spul is alsnog tamelijk glad en het harde kunststof komt ook nog een beetje in aanraking met de ondergrond bij het lopen. Dat pakt Shimano toch een heel stuk beter aan en is voor mij een reden om bij dat merk te blijven met pedalen. Als iemand daar nou een verbetering in aanbrengt, wil ik het persoonlijk weer overwegen.

Maar waar hebben we ze eerder gezien?

Toen we de pedalen ontvingen, kwamen ze mij al meteen bekend voor, al konden we het niet meteen plaatsen. We hoefden niet lang te zoeken want de informatie was ‘dichtbij’. In 2014 schreven we een review over de XLC Look pedalen. Je hoeft er niet lang naar te kijken om tot de conclusie te komen dat het hier om exact dezelfde pedalen gaat.

Navraag bij Trek/Bontrager leert dat het hier – inderdaad – om een co-samenwerking van fabrikanten gaat. Iets dat verre van nieuw is binnen de fietsbranche. Het is alleen niet altijd even goed herkenbaar. Bij automerken zie je ook regelmatig dat verschillende modellen bij meerdere merken verkrijgbaar zijn, maar onder een andere naam en prijs. Dat is hier dus ook het geval.

Geen verschil, of toch wel?

We mogen stellen dat er geen verschillen zijn tussen de Bontrager en XLC pedalen. Alleen wat betreft uiterlijk en dan wint de zwarte Bontrager uitvoering het toch wel ruim naar mijn mening. Het pedaal heeft een veel luxere uitstraling. Maar is verder helemaal gelijk. Aan te nemen valt dat een derde partij de uiteindelijke fabrikant van de pedalen is.

Eén belangrijk verschil is er wel: de prijs. De Bontrager Elite pedalen zijn ruim € 40,- duurder. Dat is veel geld op een adviesprijs van € 99,-. Het label van Bontrager brengt wel voordelen met zich mee: Zo bieden ze de Bontrager 30 dagen Unconditional Guarantee die je in feite ook als een testperiode kan zien. Niet goed, geld terug. En je hebt standaard 2 jaar garantie.

Details

Bontrager Elite racepedalen
Inclusief Look Kéo compatible schoenplaatjes (rood)
126 gram per pedaal
Adviesprijs: € 99,- per set

Conclusie

Een review over een set pedalen hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het blijkt toch lastig een evenwichtig eindoordeel te vellen over Bontragers Elite Road pedalen. Als we de review uit 2014 niet hadden gemaakt, had ik waarschijnlijk ook het prijsverschil niet geweten. Dan was mijn oordeel vrij helder geweest, namelijk dat dit prima pedalen zijn die zich kunnen meten met pedalen uit het duurdere segment. Doordat – technisch – dezelfde pedalen ook voor € 40,- minder te koop zijn, kom je in een tweestrijd. Want kies je dan voor het absolute prijsverschil, of ben je meer bewust van garantie en uiterlijk en kies je voor Bontrager? Het prijsverschil blijft hoe dan ook groot. De afweging of de luxere uitstraling en de Bontrager-voordelen het waard zijn, zal je toch echt zelf moeten maken.