De Castelli Premio fietsbroek wordt door hun zelf betiteld als de meest comfortabele broek om in te presteren. Tijdens het ontwikkelen van deze broek is ‘Less is more’ het uitgangspunt geweest. Minder naden, minder panelen en minder gewicht voor meer comfort met een stof die voelt als een tweede huid. De hele broek bestaat uit maar drie panelen. Dat klinkt veelbelovend en ik ben benieuwd of ik dit ook zo ervaar.

Geweven broek met een beetje Lycra

De broek is anders dan anders. De dunne stof voelt een beetje als papier en is daarmee een aparte verschijning in mijn la met fietsbroeken. De stof voelt erg licht. Deze aparte structuur komt volgens Castelli doordat het een geweven stof is, waarbij er maar 35% lycra is gebruikt. De lycra hebben ze gebruikt om de broek elastisch te maken want volledig geweven stoffen, zoals bijvoorbeeld je spijkerbroek, stretchen niet. De dunne stof is licht van gewicht en als ik de broek op de weegschaal leg, weegt deze maar 158 gram voor maat L. Een ander voordeel van de dunne stof is dat het geen vocht vasthoudt en bij veel zweten scheelt dat weer wat gewicht, aldus Castelli.

Hele broek bestaat uit maar 3 panelen

Rondom de bovenbenen zie je dat de structuur van de broek iets anders is. Hier lopen in de breedte streepjes over de broek en daar is de structuur van de stof lichter, zodat het wat extra verkoeling kan bieden. De broek is gemaakt uit drie panelen zodat er zo min mogelijk naden aanwezig zijn. Het paneel dat aan de achterkant zit, heeft een iets dikkere stof om doorschijnen te voorkomen. Nu schijnt de rest van de broek ook niet door, maar ik vind het wel een prettige gedachte eerlijk gezegd. Bij het uiteinde van de pijpen hebben ze grippers in de stof geweven. Dit maakt de pijpen elastisch en de grippers moeten er voor zorgen dat de broek op z’n plek blijft.

Het less is more uitgangspunt zie je ook terug in het bovenste deel van de broek. De bretels zijn ook uit één stuk stof gemaakt en hebben geen naden of randen. Ze zijn elastisch en lekker breed om te voorkomen dat het irriteert op je schouders. Aan de achterkant zitten de bretels vast aan een paneel van hele dunne mesh dat op je rug zit. In de broek zit de Progretto X2 zeem, die ik eerder al heb getest in de Castelli Free Aero Race 4 bibshort.

De omschrijving van de broek is technisch en als je de broek in de hand hebt, zie en voel je dit ook. Het is het topmodel uit het assortiment van Castelli met de nieuwste ontwikkelingen en dat zie je ook terug in de prijs want die is € 229,95. De mannen van Ineos rijden er inmiddels al een tijdje mee rond.

Eerste indruk

Bij Castelli heb ik altijd een maatje groter dan normaal en ook nu draag ik de broek in maat L. Het valt me op dat de Premio broek iets losser zit dan mijn andere Castelli broeken. Maar hij sluit wel goed aan en zit meteen goed. Je merkt goed dat de stof wat dunner is maar het is wel stevig. Ik heb er meerdere tochten mee gereden waaronder ook in het bos, langs takken en struiken en daarbij is de stevigheid duidelijk geworden. Deze broek is net zo stevig als een fietsbroek van lycra. Bij warmere temperaturen is het fijn om een dunne broek aan te hebben. Wanneer ik veel zweet heb ik het idee dat ik wat sneller zout strepen tevoorschijn zie komen. Volgens Castelli is dit ook logisch, omdat zweet sneller naar buiten wordt afgevoerd en vocht in de zon verdampt. En dan blijft er zout achter.

De zeem is voor mij een ‘oude bekende’ en ook in deze broek zit de Progretto X2 erg fijn. Goede padding en comfortabel zodat je uren op het zadel kan zitten. De combinatie van de broek met de zeem is een heel comfortabele en wat dat betreft hebben ze waargemaakt wat ze beloofden: Castelli’s meest comfortabele broek. Veel nieuwe technieken maken daarbij wel dat er een fors prijskaartje aan hangt voor een korte broek, want € 229,95 zal niet iedereen zomaar even betalen. Persoonlijk pluspunt vind ik dat het qua looks geheel zwart is, waardoor het makkelijk is te combineren met alle kleuren shirts.

Meer info via de verdeler van Castelli

Comments are closed.