De ABUS GameChanger TRI is een aero-helm gemaakt voor lange uren in een aerodynamische houding tijdens onder andere triatlons. De GameChanger TRI is het broertje van de Gamechanger TT. Deze is veel te zien in tijdritten op de hoofden van de Movistar renners bijvoorbeeld.

De ABUS GameChanger TRI

De GameChanger TRI lijkt dan wel veel op de TT-versie, maar kent meerdere verschillen. De helm is specifiek gemaakt voor de lange afstanden van de triatlon, waarmee hij andere kenmerken heeft dan de TT-helm die gebruikt wordt voor korte tijdritten. De helm is gebaseerd op de normale GameChanger en dat is goed te zien wanneer je de helm van voren ziet. In de triatlon helm is veel ruimte voor ventilatie om het hoofd tijdens de lange inspanning koel te houden. De helm is compacter en heeft geen lange punt aan de achterkant. Hierdoor heeft je hoofd meer bewegingsruimte waardoor de helm comfortabeler is tijdens de lange afstanden. Doordat er veel koeling aanwezig is en het hoofd genoeg ruimte heeft om te bewegen, is de helm ook beter geschikt voor klimwerk tijdens een tijdrit.

Twee vizieren en een magneetsluiting

Bij de helm komen twee vizieren, een donker vizier en een licht vizier. De vizieren worden met magneten aan de helm geklikt en dus snel er op te klikken en makkelijk weer er af te halen. Ben je niet zo’n fan van een vizier, dan kun je ook zonder rijden of met je reguliere fietsbril. De aerodynamica zal in alle gevallen hetzelfde blijven volgens ABUS. Bij een triatlon is snel wisselen van spullen belangrijk, daarom heeft ABUS gekozen om het helmbandje van een FidLock magneetsluiting te voorzien. Zo hoef je er bijna niet meer bij na te denken als je je helm dicht wil doen.

Compact

Als ik met de helm ga rijden, en in aerohouding op m’n tijdritfiets zit is de koeling zeker te merken en dat is erg prettig bij warm weer. De compacte vorm maakt de helm veel comfortabeler dan ik gewend ben met mijn TT-helm. Hierdoor had ik weinig last van mijn nek tijdens en na het testen. Ook heb ik meer bewegingsvrijheid, dan wanneer je een helm met een lange punt in de nek en rug hebt. Bij de helm zitten twee vizieren, één voor zonnige omstandigheden en een transparant vizier voor de donkere dagen. Nu heb ik vooral in mooi weer gereden, en dan is het donkere vizier prettig want het zorgt voor een rustig zicht omdat het fel zonlicht tegenhoudt.

Het zichtveld is erg groot en je kijkt nergens tegen een rand aan en dat is erg fijn helemaal bij hoge snelheden. Het vizier sluit goed aan maar heeft ook genoeg ruimte rondom de neus. Hierdoor zit hij erg comfortabel en heb ik ook geen last van rijwind dat achter het vizier komt. Een nadeel vond ik wel dat je bij het opzetten van de helm het vizier moet verwijderen om hem goed op je hoofd te kunnen zetten. Dat is misschien net die ene seconde die je dan tekort komt bij een triatlon.

Comfortabel

De magneet sluiting van de helm doet goed zijn werk en is ook erg makkelijk los en vast te maken. Als bij het vastmaken de twee magneetjes maar bij elkaar in de buurt zijn dan springt hij gelijk vast. Het openen is een kwestie van beide delen van elkaar af schuiven. De eerste keer eventjes wennen, maar daarna werkt het supersnel en is ook met één hand te doen. In de helm is padding aanwezig aan de voorkant in de helm maar ook bij het deel dat over de oren zit. De padding voor in de helm zorgt ervoor dat hij bij het voorhoofd comfortabel aansluit. Bij de oren is de pading vooral om de oren comfort te bieden voor wanneer deze toch een beetje platgedrukt woorden door de helm. Ook voorkomt de padding het schuren en daarmee irritatie van de oren.

Specificaties

ABUS GameChanger TRI
Maat: S/M/L
Gemeten gewicht met vizier: 363 gram (maat M)
Gemeten gewicht: 329 gram (maat M)
Kleur: Champagne Gold (ook verkrijgbaar in shiny white, shiny black, blaze red en flip flop purple)
Prijs GameChanger TRI: € 399.95

Conclusie

Met deze GameChanger TRi heeft ABUS een ideale helm voor lange afstanden. Hij is aerodynamisch maar vooral erg comfortabel en met een goede koeling. Zeker bij triatlons waar je 180 km moet fietsen is dat erg prettig. Door de padding en het lichte gewicht zit hij erg lekker. Door de compacte vorm heb je veel bewegingsvrijheid en is het minder belastend voor je nek. Ook de uitstraling van de helm is erg stoer in combinatie met de kleuren waar uit gekozen kan worden. Om de helm snel op te zetten moet je even wat handigheid krijgen met het vizier. ABUS heeft goed nagedacht over de belangrijke punten bij een triatlon en dat maakt deze GameChanger Tri daar ook een hele fijne helm voor.

Meer info via ABUS