Giro maakt al lang gebruik van MIPS, en sinds de Aether helm ook van MIPS Spherical. Een nieuwe techniek om je hoofd nog wat beter te beschermen. Maar is het ook een fijne helm om te gebruiken?

Het is altijd goed als ze je hoofd nog weer wat beter weten beschermen. Het gros van de helmen heeft een schaal van EPS schuim en steeds meer helmen hebben additionele bescherming zoals MIPS. Deze Helios heeft dus MIPS Spherical. Een soort luxere variant van het bestaande systeem dat we uitlegden bij de introductie van de Helios.

Techniek van topmodel Aether

De Helios neemt een plek in net onder de Aether, het topmodel van Giro. Evengoed voor serieuze wielrenners, maar ook voor gravelrijders en bikepackers, zoals ze zelf zeggen. En waarom zou een goede helm alleen voorbehouden zijn aan één specifieke discipline? Helmen voor het rijden over de weg of gravel zouden toch niet van elkaar hoeven te verschillen. Binnenin de helm geven ze via een stickertje aan dat je er ook mee kan skaten en skeeleren. De kleur is dan misschien nog wel het meest bepalend. Een beetje groen of bruin past altijd goed bij het ‘buitengevoel’, in de natuur. Die van ons is in groen en zwart (ofwel Matte Warm Black) met een okergeel Giro-logo. Subtiel gedaan overigens, want het geel komt terug in details als de sluiting van het riempje en de draaiknop van het retentiesysteem, daar hou ik wel van.

MIPS Spherical werkt iets anders dan de MIPS die je kent. Het zijn twee EPS schalen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Als je de helm in je hand hebt kan je ze ook een beetje bewegen. Bij een val vangen de twee schalen de roterende krachten op, in plaats van je hoofd. De Helios heeft daarmee dezelfde techniek als de Aether die als eerste Spherical meekreeg. Een extra – optische – beveiliging zijn de reflecterende lijnen aan de voor- en achterkant.

Valt iets groot maar zit fijn

De Helios valt wat groot uit. Normaal zou deze maat M te klein zijn voor mijn hoofd met 60 cm omtrek, maar toch past hij goed, ook met koerspet. Dit ondanks dat de helm in M voor hoofden van 55 tot 59 cm geschikt zou zijn. Ik kan het Roc Loc 5 Air retentiesysteem zelfs nog een klein beetje aandraaien. Dat systeem werkt overigens heel prettig omdat je het in heel klein stapjes strakker en losser kan draaien.

Ventilatie en antibacteriële padding met zilver

De Helios beschikt over 15 zogeheten ‘Wind Tunnel Vents’. Daarmee bedoelen ze niet het totaal aantal gaten, want de helm heeft er namelijk 26. Ze bedoelen eigenlijk de ingangen waarmee wind door de helm kan stromen. Die lopen helemaal rondom de voorzijde. Het is daarom ook niet een helm die zich leent voor winters weer, want hij ventileert behoorlijk goed heb ik ervaren. Het werkt goed samen met de ‘Ionic+’ padding waarin zilver verwerkt zit om de ontwikkeling van bacteriën tegen te gaan.

Comfortabel en compact

Het klinkt misschien gek, maar de helm voelt lekker. In meerdere opzichten. Om te beginnen zìt hij lekker. Bij mijn hoofd althans wel. Ondanks dat ik normaal een maat groter zou moeten hebben zit hij dus toch goed en knelt hij nergens. Ook de bandjes zitten prettig om je oren en je kaak en zijn in dezelfde kleur als de helm. Je moet een helm altijd passen voordat je hem koopt omdat elk hoofd anders is. Hij is compact op het oog en dat blijkt hij ook te zijn in vergelijking met sommige andere helmen. Net iets minder hoog, breed en lang. Om nog even op dat gevoel terug te komen: dat de helm met MIPS Spherical is uitgerust geeft je een veilig gevoel, dat je toch nóg wat beter beschermd bent.

De helm zou uitgerust moeten zijn met ‘Eyewear Docking Ports’. Gaten om je bril goed op helm kwijt te kunnen. Iets waar ik altijd graag gebruik van maak. De gaten zijn niet als zodanig aangegeven op de Helios, maar de twee laagste gaten vooraan de zijkanten (direct onder het Giro-logo) zijn eigenlijk de enige die zich hiervoor lenen. Ik heb een paar soorten brillen geprobeerd en hoewel de poten wel naar buiten worden gedrukt door de breedte van de helm blijven ze goed zitten.

Details

Gemeten gewicht: 276 gram in maat M
Kleur: Matte Warm Black (ook in Matt Black Fade, Matte Black Fade/Highlight Yellow, Matte Black/Red en Matte White/Silver Fade)
Adviesprijs: € 250,-
Alle info bij Giro

Conclusie

Hoewel geen topmodel – dat is de Aether – heeft de Giro Helios Spherical nog altijd een adviesprijs van € 250,-. Met wat speuren vindt je hem ook voor minder. Daarom is hij niet goedkoop te noemen, maar ik vind de prijs wel goed bij de waarde van de helm passen. Hij zit goed en prettig, het compacte model is mooi (vind ik), als ook de kleuren. Maar bovenal is hij uitgerust met een van de meest geavanceerde veiligheidstechnieken die er momenteel zijn. Er zijn genoeg veel goedkopere helmen te vinden, maar deze Helios Spherical doet het op alle vlakken goed voor mij. En dat vind ik wel wat waard.

Tags: