Vorig jaar schreven we een eerste indruk over de Look Keo Blade pedalen. We waren toen positief over het lage gewicht en het gebruik. Nu heeft Look de Blade nog net ietsje verbeterd. Het uiterlijk van de pedalen is gelijk gebleven en ook aan het systeem is niks veranderd. Maar door keramische lagers te gebruiken moeten de pedalen net ietsje lichter lopen en dus fiets je efficiënter. Ook moeten de keramische lagers langer mee gaan dan standaard lagers.

Zelfde uiterlijk, zelfde functionaliteit
Zoals gezegd is er aan de basis van het pedaal niet veel veranderd. Net als bij de vorige test gaat het inklikken van de pedalen nog steeds makkelijk en zit je goed vast. De spanning van het in- en uitklikken wordt geregeld met carbon plaatjes onder het pedaal. Bij het pedaal zitten standaard 12 en 16 plaatjes. Waarbij de je met 12 lichter inklikt dan de 16. Wil je echt vast zitten dan kan je nog een 20 plaatje kopen. Ook zijn de standaard meegeleverde grijze plaatjes niet veranderd en dus is er nog steeds slipgevaar bij een gladde ondergrond.

Keramische lagers
Het grootste verschil zijn natuurlijk de keramische lagers. Op het woordje Ceramic na is er aan de buitenkant van het pedaal niks te vinden. Maar het gaat natuurlijk om de binnenkant. Als je aan de pedalen draait met je handen, voel je inderdaad dat het lichter draait. Op de fiets wanneer je met je voeten de pedalen ronddraait merk je dat niet bewust, maar iedere procent kan tellen als je in een wedstrijd zit. Op de weegschaal is er ook een klein verschilletje. De weegschaal geeft per pedaal 116 gram aan en dat is 1 gram zwaarder dan de vorige versie die we testte. Voor wie echt op elke gram let, is er in plaats van onze geteste versie met roestvrijstalen as ook nog de versie met een titanium as. Die nu ook keramische lagers heeft en op papier 95 gram moet wegen.

Details
Gemeten gewicht: 116 gram
Adviesprijs: € 189,95
Beschikbare plaatjes: 12, 16 en 20 (wordt geleverd met 12 en 16)

Conclusie
Hoe het pedaal eruit ziet en aan het systeem van het pedaal is dus weinig veranderd. En daar is niks mis mee, want het pedaal was van goede kwaliteit. En zag er ook goed uit. ‘Under the hood’ is er dus wel wat veranderd met de keramische lagers. Het pedaal loopt voelbaar lichter en je moet dus minder weerstand hebben op de fiets. Het pedaal kost € 189,95. En ook al gaat het waarschijnlijk maar om een paar procent dat het pedaal lichter loopt, alle beetjes helpen. Ook zullen de lagers iets langer meegaan. Of je deze beetjes € 30,- waard vindt ten opzichte van de versie met de gewone lagers, is aan jou.

Meer info via Look