Het wisselvallige weer van de afgelopen periode maakt het kiezen van de juiste kleding soms wel een uitdaging. Een jas waarmee je in veel verschillende omstandigheden uit de voeten kan is de Castelli Perfetto. Dat merkte Hendrik al op toen hij in 2020 de convertible uitvoering van deze jas testte. Ten opzichte van die uitvoering heeft de Perfetto een aantal updates ondergaan, en daar ben ik mee op pad gegaan.

Rain or Shine en Gore-Tex Infinium

De Perfetto is gemaakt voor uiteenlopende temperaturen. Met een dunne baselayer is hij prima rond de 10 graden. Wordt het kouder dan is alleen een dikke baselayer voldoende om toch lekker warm en beschermd op pad te gaan, aldus Castelli. De ‘Steel Blue’ Perfetto voelt erg dun en ik heb daardoor niet het idee dat dit een jasje is voor de koude dagen. De panelen aan de voorkant van de jas zijn gemaakt van Gore-Tex Infinium Windstopper 205 stof, die waterafstotend en winddicht is. De rugpanelen zijn van de Gore-Tex Infinium 203 stof. Deze is winddicht, ademend en heeft wat meer stretch voor een goede pasvorm. Ter hoogte van de borst zitten aan beide kanten een rits die je kan openzetten voor wat extra ventilatie. De Perfetto heeft een hoge kraag, die aan de binnenkant een lekker zachte voering heeft.

Waar de eerdere test met de Castelli Perfetto RoS Convertible was, rijd ik met de longsleeve uitvoering zonder afritsbare mouwen. Nieuw bij deze Perfetto is dat de naden op de bovenkant van de schouder zijn verplaatst naar de achterkant. Dit moet voorkomen dat water van bovenaf uiteindelijk door de getapete naden kan sijpelen. Ook is de rand van de mouwen aangepast, zodat het beter over je winterhandschoenen past. Op de rug is er gekozen om weer drie zakken te plaatsen en aan de voorkant zit nu een rits die zowel van boven als onderen kan worden geopend.

Eerste indruk

Mooie kleur, vind ik. En die mening wordt door meerderen gedeeld, merk ik want ik krijg er veel reacties over. Een fris lichtblauw kleurtje, met iets donkere getapete naden. De stof voelt lekker dun en de pasvorm is ietsjes ruimer dan zijn voorganger. Deze Castelli Perfetto is maat L en dat is een maatje groter dan ik normaal gesproken heb van wielerkleding. De mouwen vallen ook iets ruimer, maar door de elastische manchet sluit dit wel goed aan en is het ook makkelijk over je handschoenen te trekken. Bij het dichtritsen zie ik de dubbele rits, waarmee je hem ook vanaf de onderkant kan openritsen. Ik vind dit vooral handig als ik een shirt eronder draag en iets nodig heb uit die zakjes.

Over zakjes gesproken, daar zitten er nu weer drie van op de rug en daar ben ik erg blij mee. Nu kan je weer je reepjes en tooltje beter verdelen, zonder dat het van links naar rechts gaat schuiven. Zo doe ik zelf altijd het zwaarste item dat ik meeneem (telefoon of tooltje) in het middelste zakje, zodat het jasje goed blijft zitten en niet naar links of rechts gaat hangen. Met twee zakjes op de rug zoals bij de vorige Perfetto was dit altijd een kleine ergenis wat mij betreft. De drie zakjes zijn ook weer voorzien van drie gaatjes waar vocht kan worden afgevoerd. Deze zie je in de reflecterende rand, en de gaatjes zorgen ervoor dat de spullen in je zakje niet heel nat worden.

Ideale trainingsjas

Met de wisselvallige weersomstandigheden van afgelopen weken heb ik de Perfetto al regelmatig gebruikt. Afhankelijk van de temperatuur deed ik dat in combinatie met alleen een baselayer, of met een laagje extra in de vorm van een jersey. De Perfetto houdt de wind goed buiten en ook in een licht regenbuitje blijf ik droog. De dunne stof biedt veel bescherming tegen de elementen en hij isoleert erg goed op het moment dat je lekker actief bezig bent. Ik heb niet het gevoel dat ik mezelf opblaas en ik kan de warmte goed kwijt bij volle inspanningen. Ideaal zijn dan ook de ritjes aan de zijkant, die je dan (deels) open kan ritsen voor extra ventilate. Ik vind zelf de Perfetto echt lekker bij temperaturen vanaf ongeveer 8 graden.

Als de temperaturen lager zijn zou ik kiezen voor een extra laag eronder, tenzij je een heel intensieve training gepland hebt. Het is wat dat betreft wel echt een ideale jas voor intensieve trainingen en stevige ritten. Bij een flinke inspanning wordt het vocht goed afgevoerd, maar daarbij worden de items in je zakken wel een beetje vochtig. De gaatjes zorgen ervoor dat er geen vocht in blijft staan, maar helemaal droog blijft het niet. Aan de voorkant zit een flap over de rits zodat ook daar de wind niet kan binnendringen. Simpel, maar erg effectief.

Specificaties

Castelli Perfetto RoS 2 jacket
Adviesprijs: € 220,-
Maat: L (normaal draag ik maat M. verkrijgbaar in maat XS t/m 3XL)
Kleur: Steel Blue
meer info via de verdeler van Castelli

Conclusie

De Perfetto is lekkere jas voor vele uiteenlopende weersomstandigheden. Met € 220,- is het een investering, maar die is het meer dan waard. Hij ademt goed en is daardoor vooral bij stevige inspanningen fijn om mee te rijden. De wind houdt hij goed tegen, en ook de eerste regendruppels rollen zo van de Gore-Tex Infinium stof af. Bij een rustige rit, of temperaturen onder de 8 graden is een extra isolerend laagje wel aan te raden. De Perfetto houdt vooral de elementen weg van je lichaam en reguleert je lichaamstemperatuur goed bij stevige inspanningen. Een ideale trainingspartner in het frisse voorjaar, de winter en het najaar. Deze Perfetto is zo langzaam een klassieker aan het worden die standaard in je kast moet liggen.