Misschien was je al gecharmeerd van de techniek van TrueKinetix in hun TrueBike. Door slim bedachte software train je met die TrueBike nog specifieker de spieren die je gebruikt tijdens het fietsen. Hoe dat zit lees je verderop in het artikel. Niet iedereen heeft de ruimte om permanent zo’n complete bike in je huis neer te zetten. Vanaf vandaag is er de TrueTrainer, een compacte fietstrainer die je makkelijk kan opbergen wanneer je hem niet gebruikt. Deze TrueTrainer heeft dezelfde slimme techniek als de TrueBike. Op Eurobike hebben we al kort even op een prototype mogen rijden.

Maar eerst even wat technische feitjes over de trainer. Hij heeft een maximale weerstand van 2600 watt en weegt 15 kg. De communicatie gaat via Bluetooth, ANT+ en/of WiFi. Er passen fietsen in met een steekas (142 en 148 mm) maar ook nog fietsen met snelspanners (130 en 135 mm). Hij is geschikt voor 8 tot 12-speed cassettes en voor 24 tot en met 29 inch wielen.

Geen vliegwiel voor meer realistische fietsbeweging

Misschien was het je al opgevallen maar de trainer weegt maar 15 kg. Dat is best licht, en dat komt deels doordat hij geen vliegwiel heeft. Oprichter van TrueKinetix, Bas van Rens, kwam erachter dat hij als hij indoor trainde, toch minder specifiek de spieren die je gebruikt tijdens het fietsen traint. Uit onderzoek bleek dat dat te kloppen. Het punt is namelijk dat je met een vliegwiel net even andere spieren aanspreekt dan wanneer je buiten fietst. Het vliegwiel remt door haar weerstand veel sneller af dan dat je buiten zou doen.

Dus er moest een oplossing komen om binnen zo te kunnen trainen dat dat het meest in de buurt komt van buiten trainen. Bij Truekinetix is het vliegwiel vervangen door een robot gestuurde weerstand. Deze meet en berekent hoeveel weerstand het moet geven afhankelijk van de kracht die jij levert op de pedalen. Dit meet hij 10000 keer per seconde en samen met de gegevens van je gewicht, snelheid en waar het pedaal zich bevind komt daar een weerstand uit. Op de site van TrueKinetix kan je meer vinden over deze techniek die ze TrueForce noemen.

Trainen met Zwift en andere apps

Deze TrueForce techniek zit ook op deze nieuwe TrueTrainer. In de praktijk werkt deze fietstrainer net zo als alle andere trainers. Je klapt de poten uit, zet je fiets zonder achterwiel erin en je kan fietsen. De trainer is geschikt voor externe apps zoals bijvoorbeeld Zwift, Rouvy, Bkool. Leuk detail is dat je met de trainer stroom opwekt voor de accu die erin zit waardoor je zonder stroomkabel moet kunnen trainen.

Er zijn drie verschillende uitvoeringen van de trainer. De Base, de Shift en de Max. Ze hebben alledrie dezelfde TrueForce techniek en dus dezelfde fietsbeleving. Wat verschilt zijn een aantal opties. Zo heeft de Max alle opties waaronder een USB-poort, een HDMI-poort, WiFi, Live data via HDMI en Virtual gears. De Shift heeft alleen de Virtual gears, de USB-poort en de HDMI poort zonder de live data. De Base heeft al deze extra opties niet.

Virtual gears

Wat Virtual gears zijn? Daarmee kan je aangeven dat je cassette een andere verhouding heeft. Dus je hebt feitelijk een 11-25 cassette op de trainer zitten. Met Virtual gears kan je er dan bijvoorbeeld een 11-34 cassette van maken. Virtueel, want de software past dit voor je aan. Dus als je rijdt op kransje 25, voelt het aan alsof je op een 34 rijdt. Die techniek zat ook al op de TrueBike. Het vermogen wordt ook erg nauwkeurig gemeten met een afwijking van maar +/- 0,5%. De ingebouwde data van je training kan je via een HDMI aansluiting op je tv of laptop laten projecteren. Naast alle data zie je ook in welke virtuele versnelling je zit. Deze gegevens kan je ook via hun eigen app bekijken.

De TrueTrainer is niet goedkoop. Het topmodel, de Max, kost € 1999,-. De Base, het “instapmodel” kost € 1499,-. De Shift zit er tussen in met € 1799,-. Vanwege de introductie hebben ze nu tijdelijk de Max € 1499,- geprijsd.

Eerste indruk TrueTrainer

Zoals gezegd heb ik al kort even op de TrueTrainer kunnen fietsen. Hij voelt erg solide en stabiel aan ook als ik op de trappers ga staan. De trainer is zo gemaakt dat er iets van beweging in zit. Minimaal, maar dat geeft net een natuurlijker gevoel wanneer je fietst. Je moet niet denken aan de beweging van een Rocker Plate, maar veel subtieler.

Het TrueForce systeem werkt heel fijn. Best raar als je bedenkt dat de robot steeds berekent wat de weerstand moet zijn en dit ook toepast. Omdat dit zo veel en snel gebeurd merk je niks van schommelingen en voelt het fietsen erg soepel. En ook voel je dat de trainer natuurlijker fietst dan een trainer met vliegwiel. Misschien was ik in het begin een beetje sceptisch, maar het fietst toch anders. Het is niet een wereld van verschil, maar je voelt het wel. En als je dan weet dat deze manier net even de andere spieren traint, dan denk ik dat je daar als trainingsbeest vrolijk van wordt.

Handig is de USB aansluiting waarmee je je telefoon of tablet kan opladen. Ook het draadloos gebruiken van de trainer is erg handig. Geen kabels door je kamer. Hoe werkt het schakelen met Virtual gears in de praktijk? Ik schakel op, de ketting gaat achter naar een kleiner kransje. Dan merkt de software dat er geschakeld is omdat er een verandering van omwentelingen is. Als de trainer dat detecteert, legt hij over de feitelijke versnelling de virtuele versnelling. Op dat moment past hij de omwenteling aan, aan die virtuele versnelling. Ik merk in de praktijk dat dit even wennen is, want voor je gevoel schakelt de trainer twee keer. Voordeel van dit systeem is dat je veel specifieker kan trainen, vooral als je let op je wattage en cadans.

Als je de TrueBike niet kwijt kan is deze compacte TrueTrainer toch wel een veel praktischer oplossing. En met 15 kg is hij goed te verplaatsen of op te ruimen.

Meer info via TrueKinetix