Niets zo veranderlijk als het weer en naar mijn idee schommelen de temperaturen de laatste tijd behoorlijk. Waar het de ene week vriest, is het de week er na weer +10 graden. En dan heb ik het nog niet eens over de neerslag die met enige regelmaat naar beneden komt. Steeds vaker heb ik twijfels of ik wel de juiste keuze heb gemaakt qua kleding, en ik neem tegenwoordig standaard een extra jasje mee. De laatste tijd is dat het Rapha Brevet Insulated Jacket dat makkelijk in een zakje past.

Zilvergrijs met reflectie

Als ik het jasje uit de verpakking haal krijg ik een kleine flashback naar de nineties. Het doet me denken aan de tijd dat we als gabbers met opvallende trainingsjasjes rondliepen en nog voor ik het jasje aan heb gehad ben ik al enthousiast. Ik heb het zilvergrijze jasje met dubbele witte rits, een reflecterend logo op de onderrug en twee reflecterende strepen op de borst en rug. De onderste is lichtpaars van kleur en de bovenste vergelijkbaar zilvergrijs net als het jasje zelf. Op de linker bovenarm is de herkenbare ‘Rapha-band’ ook zilver reflecterend.

De binnenkant van het jasje is gevoerd, zoals we dat ook zagen bij het Rapha Pro Team Insulated gilet. Dit Brevet Insulated jacket is vergelijkbaar met het Insulated gilet maar dan met lange mouwen en een geheel gevoerde achterkant. De onderkant van de mouwen en de zijkanten zijn van dunne elastische stof dat net iets lichter van kleur is dan de rest van het jasje.

Klein maar fijn en warm

Het jasje is dun en weegt maar 190 gram in maat M. Door de dunne stof is hij heel klein op te vouwen en als je de roze elastieken band erom doet, blijft hij mooi compact en past hij goed in een zakje van je fietsshirt. De elastieken band zit in de kraag van het jasje. Het jasje is echt bedoeld als extra laagje ter isolatie dat makkelijk mee te nemen is. De stof heeft een DWR coating die lichte regen tegenhoudt.

Zoals gezegd is hij goed te vergelijken met de gevoerde windstopper, en qua eigenschappen zijn deze beide items ook gelijk. De voering geeft ruimte voor stilstaande lucht, dat zorgt voor een natuurlijke isolatie om je warm te houden. En dat doet het goed, want zeker bij een koude start van de dag is dat erg lekker. Het jasje houdt de warmte goed vast, maar je blaast jezelf niet op doordat het wel ademt.

Handiger dan ik had verwacht

De rits kan je van onder en boven open doen. Ik gebruik de onderste rits als ik tijdens de rit wat uit de zakjes van het shirt eronder wil halen. Dit jasje heeft zelf geen zakjes, maar door de onderste rits een stuk te openen kan je makkelijk bij de zakjes van het shirt eronder. De rits gaat heel soepel en is makkelijk met één hand te openen, ook als je handschoenen aan hebt.

Het jasje sluit goed aan, maar zit ook weer niet te strak. Ook als je een wat dikkere jas eronder hebt, kan je hem er makkelijk overheen doen. Door de elastische zijkanten past het goed, en sluit het jasje goed aan. De DWR coating zorgt ervoor dat de druppels op het jasje blijven liggen als het lichtjes regent. Het is geen regenjas, maar een beetje bescherming tegen een klein buitje is wel lekker.

In de afgelopen periode heb ik het jasje veel gebruikt bij trainingen, waarbij de intensiteit wisselt. Na een warming up, en een paar stevige blokken koel je in het huidige weer snel af. Het jasje neem ik dan mee en kan ik na het intensieve deel van de training aantrekken, zodat ik lekker op temperatuur blijf. Dat geldt ook voor de andere ritten, waarbij het onvoorspelbare weer in Nederland de kledingkeuze af en toe erg lastig maakt.

Specificaties

Rapha Brevet Insulated jacket
Maat: M (verkrijgbaar vanaf XS t/m XXL)
Kleur: lichtgrijs/lila (ook verkrijgbaar in donkerrood, donkerblauw, olijfgroen en donkergroen)
Gewicht: 190 gram
Prijs: € 210,-
Meer info via Rapha

Conclusie

Ik geef toe dat ik in eerste instantie een beetje sceptisch was over dit jasje, maar uiteindelijk is dit een van de eerste items die ik uit de kast pak. Zeker met het wisselvallige weer is het jasje een erg lekker extra laagje tegen de kou. € 210,- is een stevige prijs, maar door zijn veelzijdigheid is hij dat wat mij betreft wel waard.

Het jasje is het heel compact op te vouwen, zodat je het makkelijk mee kan nemen in je shirt. De dubbele rits maakt het makkelijk om tijdens het fietsen wat uit de achterzakjes te pakken en de DWR coating houdt je droog bij de eerste lichte regen. Zoals gezegd is het vergelijkbaar met het Insulated gilet, maar geeft deze net wat meer warmte door de volledig gevoerde rug en de lange mouwen. En last but not least, de looks maken het jasje wat mij betreft helemaal af!

Tags: