Het merino wollen Classic shirt van Rapha was hun eerste ooit. Inmiddels is het shirt 17 jaar oud en heeft het in 2016 een flinke update gehad. Destijds schreven we ook al over het Classic Jersey II van Rapha. Wat mij betreft is dit ook het typische en herkenbare Rapha shirt, zoals de meesten het zullen kennen. Een egaal gekleurd shirt met de kenmerkende witte band om de linker bovenarm. En nu, na 17 jaar, is het aan mij om het shirt te testen.

De combinatie van modern en klassiek in één shirt

Klassiek! Dat is natuurlijk wel erg voor de hand liggend, maar dit dekt de lading perfect wat dit shirt betreft. Dit geldt voor de looks, de pasvorm en ook doordat het gemaakt is van wol. Het mag er dan nog wel hetzelfde uitzien als 17 jaar geleden, dat is het zeker niet. Het shirt heeft hedendaagse features zoals reflectie, een ritsje op de achterzak en een doorgang voor het draadje van je koptelefoon. Het voelt een beetje als back to the future. Op de foto’s draag ik een bijbehorende Rapha Classic broek. Hendrik heeft de verschillende Rapha broeken al eens naast elkaar gehangen en de verschillen uitgelegd mocht je daar interesse in hebben.

Weer terug naar het shirt. Het is gemaakt van een combinatie van merinowol en polyester. Geen normaal polyester, maar gerecycled polyester in het kader van duurzaamheid. Ongeveer 1/3e van het shirt is gemaakt van merino-wol en dat moet ervoor zorgen dat je lichaam op temperatuur blijft. Bij koudere temperaturen zal het een isolerende werking hebben terwijl het ook een hoog ademend vermogen heeft als het warmer wordt. In de vorige alinea had ik het al over de details waardoor het shirt wel het gebruiksgemak heeft zoals je dat ook gewend bent.

De twee buitenste zakjes achterop het shirt hebben een ergonomische ingang. Klinkt mooi maar in de praktijk betekent dat deze schuin zijn, zodat je er makkelijker bij kan. Het rechter zakje heeft een rits voor waardevolle spullen en rondom het ritsje zit een reflecterend randje. Overigens is dit ritsje een 4e zakje, dat eigenlijk bovenop de ander zit. Bij het lezen van de specificaties valt me op dat Rapha het heeft over een ‘pump loop’ in het middelste zakje. Ik moest even zoeken, maar er zit inderdaad een elastisch lusje in waar je je pompje in kan schuiven. Grappig detail als je het mij vraagt waardoor je pompje op z’n plek blijft zitten.

Eerste indruk – een positieve verrassing

De pasvorm van het shirt kan je het beste omschrijven als, je raadt het al: klassiek. Geen aerodynamische strak shirt, maar een relaxed shirt dat een beetje mag wapperen. Ik moet eerlijk toegeven dat het wel even wennen was toen ik er mee ging rijden en mijn gevoel zei in eerste instantie dat het wel een maatje kleiner had gekund als ik het vergelijk met de aeroshirts in mijn kast. Maar net als bij de andere Rapha shirts van mij is dit ook maat M. Het is anders dan ik gewend ben, maar als ik onderweg ben merk ik daar helemaal niets meer van. Het shirt zit lekker en sluit ook goed aan. Dat klinkt gek omdat ik net zei dat het voor m’n gevoel wat wijd was, maar in de fietshouding zit het gewoon goed. Het is juist wel lekker, bij warmere temperaturen, dat de wind er wat makkelijker doorwaait. Als de temperatuur wat frisser is vind ik het dan wel fijn om nog een windstoppertje te dragen, maar vanaf een graadje of 18/19 rijdt het heerlijk met alleen het shirt. Wat dat betreft heeft het shirt me verrast.

Je kan de onderkant van het shirt aan de binnenkant strakker trekken met het roze touwtje. Bij mij was dit niet nodig, want het shirt zit goed. Ook met veel spulletjes in de achterzakjes blijft het allemaal goed zitten. Ik had verwacht dat het door de wijdere pasvorm zou gaan bewegen, maar het blijft dus allemaal goed op z’n plek. Het ritsje van het extra zakje, waar ik vaak de huissleutel en wat kleingeld in stop, is prima met één hand open en dicht te doen. Ook hierbij had ik verwacht dat het, zoals je op de foto ook een beetje ziet, zou gaan bewegen. Maar in de fietshouding is dat niet zo. Doen ze toch goed bij Rapha. En wat ze al 17 jaar goed doen zijn de looks. Ik vind de klassieke uitstraling er mooi uitzien en de combinatie met het merino wol maakt het een stijlvol shirt.

Conclusie

In het begin was ik wat sceptisch over het shirt, omdat ik al jaren gewend ben met strakke shirts te rijden. Maar het heeft niet heel lang geduurd voordat ik overtuigd was van dit Classic shirt want het is erg fijn. Het merino wol is een fijne stof voor een wielershirt want het isoleert en ventileert goed. Met de klassieke look is het niet een shirt waarmee je aan de start van een wedstrijd gaat staan maar het is perfect voor lange avontuurlijke ritten. Het oogt en voelt klassiek, maar het voldoet aan de eigenschappen die je tegenwoordig van een shirt verwacht. Prijs van het shirt is € 135,- en daarmee zit je in het hoge segment voor een shirt. Daarvoor heb je wat mij betreft een heel stijlvol fietsshirt dat zowel bij frisse als warme temperaturen te gebruiken is.

Meer info via Rapha