Het snelste Rapha shirtje ooit, heeft voor 2024 een update gehad. En daarmee is het nieuwe Rapha Pro Team Aero jersey is nu het snelste ooit als we Rapha moeten geloven. Ze stuurden ons het zwarte shirt op en daarnaast is het ook verkrijgbaar in het zilvergrijs of blauw/paars. Het shirt is tot stand gekomen met input van renners en rensters van EF – Education. De vorige uitvoering, die we eerder samen met de Rapha Powerweave broek testten, is trouwens niet meer verkrijgbaar.

Rapha Pro Team Aero Jersey

Als ik het nieuwe Pro Team Aero shirt naast zijn voorganger leg, valt het direct op dat er minder ‘aero’ stof is gebruikt. Daarmee doel ik op de snelle stof met het schelpenpatroon op de schouders. De mouwen, schouders en bovenste deel van de achterkant van het shirt is gemaakt van deze aerodynamische stof. Bij de vorige uitvoering van het shirt was dit nog meer dan de helft van het rugpaneel, en ook aan de voorkant boven de borst.

De stof die voor dit shirt is gebruikt is 85% gerecycled polyester in combinatie met elastaan. Bij de mouwen is dit 75% gerecycled polyester in combinatie met 25% gerecycled elastaan. Dit voelt heel anders dan de geweven stof die bij het 2023 shirt is gebruikt. De stof voelt heel soepel en elastisch, en volgens Rapha heeft het mede hierdoor ook een betere pasvorm voor verschillende lichaamstypen. De stof van de mouwen en schouders is qua samenstelling vergelijkbaar met zijn voorganger, maar dit bestaat nu uit één geheel. Hierdoor zijn er minder naden.

Op de rug zitten de drie bekende zakken en aan de rechterkant zit nog een extra zakje dat je met rits kan dichtdoen. Qua logo’s is er weinig veranderd en zijn er reflecterende logo’s ter hoogte van je ribben geplaatst. Op het middelste zakje staan de zes bekende strepen die het Rapha logo vormen. Rondom de taille is er aan de achterkant een smalle band met kleine siliconen grippers die het shirt op z’n plek moeten houden.

Eerste indruk: Soepel en toch strak

Op de eerste foto’s zag ik eerlijk gezegd nog maar weinig verschil. Maar als ik het shirt in de handen heb zie en voel je vooral dat het shirt toch wel flink is gewijzigd. Of het ook daadwerkelijk sneller is dan zijn voorganger, kan ik zonder windtunnel natuurlijk niet zeggen. Wat ik wel merk is dat het shirt veel comfortabeler aanvoelt. De stof is elastischer waardoor het goed aansluit, zonder dat het strak aanvoelt.

Die elasticiteit merk je ook bij het aantrekken, want de mouwen glijden wat makkelijker over je arm. Als ik ze ter vergelijk om beurten aan trek, voelt het nieuwe shirt gek genoeg wat wijd aan terwijl hij wel goed aansluit. Dan merk je echt goed dat het shirt veel elastischer is. Dit merk je ook onder je oksel, waar het wel mooi aansluit maar je geen naad voelt. Het zakje op de rug met het ritsje vind ik handig om m’n huissleutel mee te nemen. Onderweg blijft het shirt lekker zitten, en ook met wat meer eten in de zakjes blijft het goed op z’n plek. Het shirt wappert ook niet bij wind, of als je hard rijdt.

Persoonlijk vind ik zwart altijd mooi. Misschien niet het meest spectaculair, maar het kleed wel mooi af. Ik heb met dit aero shirt dan ook minder het gevoel dat het er anders uit ziet wanneer je op een terrasje gaat zitten bijvoorbeeld. Daar waar ik bij zijn voorganger ook echt het idee had dat dit een shirt was om hard te racen, voelt dit meer als een relaxed alledaags shirt.

Specificaties

Rapha Pro Team Aero jersey
Maat: M (verkrijgbaar van XS t/m XXL)
Kleur: Black/grey
Prijs: € 210,-

Conclusie

Dat het Rapha’s snelste shirt ooit is moeten we maar van ze aannemen. Dat het een technisch hoogstandje is van het kleding merk is zichtbaar in het prijskaartje, maar zie je ook terug in de technische eigenschappen van het shirt. Wat het meest opvalt is dat het qua pasvorm een vooruitgang heeft gemaakt. En waar ik bij zijn voorganger dacht dat er weinig te wensen over zou blijven, hebben ze vooral een enorme stap gemaakt in het comfort van dit shirt. De stof voelt zacht en doordat het elastischer is sluit het lekker aan zonder dat het ergens strak zit. Door de mouwen die uit één geheel zijn gemaakt en geen naad onder de oksel heeft, sluit het hier ook mooi aan. Al bij al maakt het dat dit shirt aanvoelt als een relaxed shirt, terwijl het wel de eigenschappen heeft van een aerodynamisch en snel shirt. Ook dit shirt is weer gemaakt om lekker mee te racen!

Tags: