Het is geen setje, maar het past echt heel mooi bij elkaar. De Pro Team Crit jersey en de Pro Team Powerweave bibshort. Bij elkaar is het een high-end setje wielerkleding. De broek van deze set zit al langer in het assortiment en wordt door Rapha zelf bestempeld als hun lichtste ooit. Het aerodynamische Pro Team Crit shirt kreeg afgelopen voorjaar een update en wordt door Rapha hun snelste ooit genoemd.

De Pro Team Powerweave broek

Als ik de broek uit de verpakking haal voelt het niet als een fietsbroek zoals ik dat van Rapha gewend ben. Een donkerblauw/grijze broek van een voelbaar dunne stof. Powerweave dus. Je kan heel goed zien dat de stof geweven is en ook het logo op de bovenbenen is mooi in de stof geweven. Zo hebben ze dat ook met de grippers gedaan in het uiteinde van de pijpen waardoor je ze niet ziet. Het paneel rondom de zeem is van een wat dikkere stof, zodat je er niet door kan kijken als je het uitrekt. Iets dat bij de geweven panelen aan de zijkant van de pijpen en op de rug wel het geval is.

Ik moet even wennen aan de kleur, want 99% van m’n broeken zijn zwart. Voordat ik de broek aan doe heb ik hem even op de weegschaal gelegd en die komt uit op 178 gram. Ter vergelijk weeg ik ook een Pro Team training bibshort en daar zit maar 12 gram verschil tussen. Beide broeken zijn maat M en ik had verwacht dat het verschil groter zou zijn.

Powerweave is comfortabel strak

Als ik de broek aan trek merk ik dat het een strakke broek is zonder dat het oncomfortabel is. De Powerweave stof sluit heel goed aan rondom je bovenbenen. Je voelt goed de compressie rondom je bovenbenen en dat is prettig. De bretels zitten ook strak om je schouders, maar na een paar minuten merk je al niet eens meer dat deze er zitten. De zeem in deze broek is de Pro Team uitvoering die is opgebouwd uit verschillende diktes om op alle plekken het juiste comfort te bieden.

En dat comfort merk je als ik er mee rijdt. De padding is goed aanwezig en ik zit lekker op het zadel. Ik voel geen drukpunten of plooien rondom de zeem. Bij de broek is dat ook zeker niet het geval, want de strakke Powerweave stof zit als een tweede huid. Ik vind de compressie werking erg prettig al durf ik niet hardop te zeggen dat ik de wedstrijd of rit hierdoor ook echt langer volhoud. Maar dat het prettig zit is een zeker waar. De dunne stof ademt goed en het is bij warme temperaturen een fijne broek omdat je minder stof rondom je bovenbenen hebt.

De broek voert het zweet en vocht snel af naar buiten, in principe fijn natuurlijk, maar hierdoor wordt de broek wel donkerder van kleur als deze vochtig wordt. En dat gebeurt bij mij als eerste in de liezen. Tijdens het fietsen is dit niet een probleem, maar als ik tijdens één van de ritten op het terras zit is het toch wat ongemakkelijk met zichtbaar natte plekken in m’n liezen.

Het Pro Team Crit shirt

Samen met de dames en heren van team L39ion of LA heeft Rapha dit Pro Team Crit jersey ontwikkeld. Hiervoor heeft Rapha niet alleen gegevens gebruikt uit eerdere windtunnel tests, maar ook gebruik gemaakt van technieken die in de Powerweave broek zit. Zo wordt een groot deel van het shirt gemaakt van geweven stof waardoor het ook een compressie werking heeft. En dat merk je ook als je het shirt aan hebt, want het zit comfortabel strak om je bovenlijf.

De ruwe stof, met een soort schelpjes patroon is een oude bekende. Deze is ook gebruikt in het Pro Team Aero jersey maar dan in mindere mate. Deze stof moet ervoor zorgen dat de luchtstroom wordt onderbroken en drag wordt verminderd. Bij de Pro Team Crit jersey is er meer gebruik gemaakt van deze stof, en zie je dit terug rondom de schouders en een groot deel van de rug. De drie zakjes op de achterkant zijn ook van de strakke geweven stof gemaakt. Alle naden op het shirt zijn heel netjes afgewerkt en nergens zijn er stiksels te zien. Dit oogt heel strak en moet ook zorgen voor een mooie luchtstroom rondom het shirt. Alles voor de marginal gains zeg maar.

Pro Team Crit jersey is goed voor de moraal

Doordat het onderste deel van dit shirt ook gebruik maakt van een geweven stof matched het mooi met de Powerweave broek. De kleur is iets donkerder dan de broek, maar dit is niet storend. Hier vallen vochtplekken ook minder op, zodat je ook bij warme dagen ongestoord een pauze op het terras mee kan pakken. Het aantrekken kost met name door de strakke en lange mouwen iets meer moeite dan een regulier wielershirt. De geweven stof heeft een 4-way stretch functie. Dat houdt in dat het alle kanten op kan rekken en daardoor sluit het heel mooi aan, helemaal in de fietshouding. Tijdens de verschillende ritten die ik met dit shirt heb gemaakt heb ik geen enkel moment last gehad van een wapperend delen van het shirt.

Als ik recht op sta, komt de onderkant wat ver omhoog, maar het is natuurlijk ook gemaakt om in fietshouding te gebruiken. Naast dat het erg fijn zit, vind ik het er nog eens heel gaaf uit zien. Strak, met een mooie stof en twee subtiele logo’s die ter hoogte van je ribbenkast aan beide kanten op het shirt staan. En dat geeft toch ook wel wat extra moraal als je met dit shirt op de fiets stapt, want het vraagt om hard mee te rijden. Je voelt je bijna bezwaard als je deze kleding aan doet bij een rustig toerritje met de handjes op het stuur.

Zowel de broek, als het shirt hebben in de kleur omschrijving de kleuren dark grey en dark navy staan. Nu is het niet de eerste keer dat we op de redactie een discussie hebben over kleuren, maar wat mij betreft is de Powerweave broek meer dark grey en het Pro Team Crit shirt juist meer dark navy. Nu kan je daarin Rapha wel gelijk geven, want in beide gevallen wordt naar mijn idee de juiste kleur als eerste benoemd.

Specificaties

Rapha Pro Team Powerweave bibshort
Maat: M (verkrijgbaar van XS t/m XXL)
Kleur: Dark grey/dark navy
Prijs: € 345,-

Rapha Pro Team Crit jersey
Maat: M (verkrijgbaar van XS t/m XXL)
Kleur: Dark navy/dark grey
Prijs: € 205,-

Conclusie

Deze beide producten zijn twee technische hoogstandjes en horen in het hoogste segment van de Rapha kleding. Ik schrok eerlijk gezegd wel een beetje van de prijzen, al is het Pro Team Crit jersey ondertussen flink afgeprijsd. Voor de broek snap ik dat er veel tijd en energie in de ontwikkeling is gestoken, maar verwacht geen lage prijs. Daarvoor heb je wel een broek met een fijne compressie werking die mooi aansluit rondom je middel en benen. De stof is heel dun, maar voelt niet kwetsbaar. Het ademt goed en is bij warm weer lekker om te dragen. Nadeel is dan wel dat in de dunne stof snel zichtbare vochtplekken komen. De zeem zit fijn en daarmee kan je echt uren probleemloos in het zadel zitten.

Het shirt zit comfortabel strak en sluit heel mooi aan. De geweven stof zorgt, samen met de gripper aan de onderkant dat het lekker op z’n plek blijft zitten. Ook hier is de geweven stof dun waardoor je er ook in warme temperaturen lekker mee kan racen. Het vocht wordt goed afgevoerd en door de donkere kleur heb je geen last van donkere vochtplekken. En dat zit toch wat relaxter als je tussen het racen door een terrasje wil pakken! Maar goed, zoals gezegd, je moet ook lekker racen met dit setje.

via Rapha