Het doel van het nieuwe Rapha Pro Team Crit shirt is om het snelst mogelijke shirt te ontwikkelen om criteriums mee te rijden. Deze gaat een stap verder ten opzichte van het Rapha Aero Jersey, die ze al in het assortiment hebben. Het shirt is ontwikkeld met het L39gion of Los Angelas crit-team in gedachten. Zij zijn een van de meest succesvolle teams in het Amerikaanse criterium circuit en zij rijden vanaf nu met Rapha’s meest aerodynamische shirt.

Rapha’s Aero Project

Bij de ontwikkeling van dit nieuwe Crit shirt hebben ze de testresultaten uit hun eerdere Aero Project gebruikt. Tijdens dat project zijn er windtunneltesten gedaan voor de ontwikkeling van het tijdritpak en met deze wetenschap zijn ze aan het tekenen gegaan voor het crit shirt. Naast aerodynamica hebben ze ook gekeken naar de compressie en vochtregulatie. Voor Rapha zijn dit drie belangrijke punten voor een crit racing shirt. Het shirt maakt gebruik van lichtgewicht geweven stof, dat volgens Rapha zorgt voor een effectieve afvoer van vocht. Het moet dus voorkomen dat het shirt nat blijft als je gaat zweten.

Gelijmde aerodynamische naden

Om het shirt zo aerodynamisch mogelijk te maken hebben ze de naden op de borst en de schouders verplaatst. Hierdoor wordt de luchtstroom op de borst en schouders niet onderbroken. De naden zijn verplaatst naar plekken waar het effect op de luchtstroom zo minimaal mogelijk is. Zo zie je bijvoorbeeld een naad van boven naar beneden over je rug lopen. Bij de borst en schouders hebben ze gebruik gemaakt van een stof met een aerodynamische structuur. Deze stof zag je ook bij het Rapha Pro Team Aero jersey dat ik eerder testte. Als je de foto’s van beide shirts vergelijkt, zie je goed waar ze nu de naden hebben weggelaten. Bij dit shirt zijn alle naden gelijmd. Ook dit heeft een positief effect op de luchtstroom, want dit zorgt voor een gladder oppervlak.

Specificaties

Het shirt is vanaf nu te koop en kost € 240,-. Hij is voor de heren verkrijgbaar in het dark navy, navy blue of dark orange. Bij de vrouwen is de prijs hetzelfde en kan je kiezen uit de kleuren dark navy of peach. Het shirt valt goed op want Rapha heeft hun logo verplaatst naar de zijkant van het shirt. Toch een plek die goed opvalt wanneer je in de fietshouding zit, en dat hebben ze best slim gedaan wat mij betreft. Dit logo en de strepen op de achterkant zijn ook nog eens reflecterend.

via Rapha