Als je zoekt naar waterproof producten voor in de herfst en winter, dan is de kans groot dat je bij het Engelse Sealskinz uitkomt. Vorig jaar testte ik de Waterproof Cold Weather handschoenen van Sealkskinz en dit najaar ben ik op pad geweest met hun Waterproof All Weather handschoenen. Handschoenen die geschikt zijn voor elk weertype en je ook nog moet beschermen tegen de regen. Mijn ervaring met Sealskinz producten is erg positief dus ik ben dan ook benieuwd deze handschoenen dat weer kunnen waarmaken.

Ademend softshell en voering van Merino wol

Met de term ‘all weather’ in de naam verwacht ik dat dit een paar handschoenen is dat breed inzetbaar is. Van frisse dagen in het voor- en najaar tot een winterse rit rond het vriespunt. De buitenkant van de handschoen en de manchet zijn gemaakt van softshell en aan de binnenkant van de handpalm is dit suéde. Dit zachte suéde hebben ze ook gebruikt bij de duim, fijn om je neus mee af te wegen. Rondom de pols zit een klittenband sluiting. Ook bij deze handschoenen gebruikt Sealskinz hun Fusion Technology dat is feitelijk opgebouwd uit verschillende lagen, maar het voelt als één laag. Dit zagen we ook bij de Cold Weather handschoenen. De softshell buitenkant wordt door een Fusion Control membraan verbonden met de Merino wollen voering. Dit tussenliggende membraan is waterproof, maar ademend. Vocht kan wel naar buiten, maar komt er niet in.

Eerste indruk

De handschoenen komen uit dezelfde fabriek en het is ook logisch dat er veel overeenkomsten zijn tussen deze All Weather handschoenen en de Cold Weather handschoenen waar ik het in de inleiding over had. De handschoenen die ik draag zijn maat M, en de omtrek van mijn handpalm is ongeveer 21,5 cm. Ze sluiten lekker strak aan, zonder dat ze knellen. Volgens de maattabel is maat M geschikt voor handen tot 24 cm.

De voering sluit mooi aan rondom mijn hand en bij de vingers. Tussen de voering en het buitenste softshell is een klein beetje ruimte bij de vingertoppen. Je kan het stuur goed vastpakken en met de suède binnenkant heb je veel grip. Met de top van je wijsvinger en duim kan je je touchscreen bedienen, al blijft dat altijd een uitdaging met dikkere handschoenen. Net als het pakken van een reepje of het dichtdoen van je rits.

Nu is regen en kou in de Nederlandse herfst en winter geen uitzondering, dus ik heb al vrij snel ‘het geluk’ om in natte omstandigheden op de fiets te stappen. Toegegeven, het geeft me toch vooraf al een prettig gevoel dat ik een paar waterproof handschoenen aan heb. Al is dit in eerste instantie nog gebaseerd op de andere handschoenen van Sealskinz, maar gezien het gebruik van dezelfde technieken geeft dat toch vertrouwen. En dat klopt ook, want op het moment dat het begint te regenen, rollen ze regendruppels van de handschoenen af. Mijn handen blijven droog.

Ik heb de handschoenen veel gebruikt bij temperaturen tussen de 4 en 10 graden. Als het kwik naar de dubbele cijfers gaat zijn deze handschoenen wel aan de warme kant. Mijn handen blijven droog en zijn ook niet bezweet als ik de handschoenen uitdoe. Heel prettig is de voering, die vastzit in de handschoen. Naast dat de voering van Merino wol lekker warm is, blijft deze ook op z’n plek bij het uitdoen van de handschoenen. Deze handschoenen hebben geen padding en zijn wat dikker. Je kan het stuur er goed mee vasthouden, maar het vastpakken van een ritsje of een reepje uit je achterzak halen kost iets meer moeite dan zonder handschoenen.

Specificaties

Sealskinz All Weather Glove met Fusion Control
Kleur: zwart/grijs (ook in blauw/zwart)
Adviesprijs: € 70,-
meer informatie bij de verdeler van Sealskinz.

Conclusie

Deze Sealskinz Waterproof All Weather handschoenen zijn ideaal voor de herfst en de zachte winterdagen. Ze houden het regenwater buiten en je handen warm. Vooral bij temperaturen tussen de 4 en 8 graden vind ik dit fijne handschoenen, al is dat natuurlijk persoonlijk. Dat geldt natuurlijk ook als het niet regent. Naast warme en droge handen, zitten ze ook prima en heb je goede grip op je stuur. Maat M is voor mijn handen met een omtrek van 21,5 cm prima, maar mijn advies is om ze even te gaan passen. De handschoenen hebben een prijskaartje van € 70,- en daarvoor heb je een heel fijn paar handschoenen voor de Nederlandse herfst en winter.