Verduurzamen is een hot item de laatste tijd en ondertussen heeft dit ook zijn weg gevonden naar de fietswereld. Selle Italia heeft een duurzaam ‘groen’ zadel met hun Model X Green Superflow. Toen ik het zadel op de redactie zag liggen werd ik direct getriggerd door de looks. Het ziet er superstrak uit en dit had wat mij betreft door kunnen gaan als nieuw high-end zadel van de Italianen. Aan de aluminium rails kan je zien dat het niet het nieuwe topmodel is, maar de afwerking van het zadel is wel van dat niveau. Erg strak gedaan!

Goedkoop en duurzaam!

Dit zijn toch twee termen die vaak moeilijk hand in hand blijken te gaan. Merijn schreef al over het nieuwe ‘Green-Tech’ productieproces van Selle Italia, dat een lage belasting heeft op het milieu. Daarnaast is het proces ook nog eens snel, waardoor de uiteindelijke prijs van het zadel opvallend laag is. Met € 49,90 is dit een goedkoop en milieuvriendelijk zadel. Het gewicht van het zadel is met 311 gram wat hoger dan gemiddeld, maar soms moet je duurzaamheid verkiezen boven een laag gewicht. Het belangrijkste van een zadel is uiteraard wel dat je er ook lekker op kan zitten.

Het zadel heeft de termen Superflow en Boost in de naam en dat zegt wat over de vorm ervan. Bij de Italianen betekent Superflow dat er een gleuf in het midden zit en met Boost doelen ze op de korte uitvoering. Het ziet er qua vorm dan ook uit als de andere zadels van Selle Italia. Zoals gezegd is de afwerking heel strak en dat komt vooral doordat de schaal helemaal uit één deel bestaat. De aluminium rails zijn er in vastgezet zonder dat er gebruik is gemaakt van lijm, omdat dit erg schadelijk is voor het milieu.

De bovenkant van het zadel is grijs gekleurd en heeft een total gel padding. Volgens Selle Italia is deze behandeld zodat het een antibacteriële werking heeft. Je kan het lichtjes indrukken, maar is niet heel zacht. De achterkant van het zadel loopt lichtjes op en heeft, zoals ze zelf zeggen, een golvende vorm. Qua vorm zou dit een zadel zijn dat ik erg prettig vind om op te zitten. En dat klopt ook! Ik heb het zadel nu een aantal ritten op m’n fiets zitten en ik rij er zo mee weg. De padding had van mij ietsjes meer mogen meegeven, maar qua vorm zit het top. Dat het zadel dan iets meer weegt dan het gemiddelde zadel die vaak duurder zijn, merk je niet tijdens het fietsen.

Specificaties

Selle Italia Model-X Green Superflow zadel
Adviesprijs: € 49,90
Gewicht: 311 gram (zelf gewogen)

Conclusie

Een fijn maar stevig aanvoelend zadel met een mooie afwerking, duurzaam gemaakt, en het valt ook op in je portemonnee, want je houdt geld over. Daarnaast zorgt het niet alleen voor een goed gevoel bij je achterwerk, maar ook het feit dat ik op deze manier minder van het milieu verg, voelt goed!

Meer info via Selle Italia