In 2019 introduceerde Shimano de RX8 als gravelschoen, en nog steeds is dit het topmodel qua gravelschoenen van Shimano. Eind vorig jaar kregen deze schoenen een update met een nieuw design en een avontuurlijke variant. De schoen is er in twee uitvoeringen, want naast de RX8 is er ook nog de RX8R, en die schoen heeft een sokje tot net boven de enkel. Ik test de RX8 in een gave, zilveren kleur die prachtig glinstert in de zon.

Eye-catcher

De schoenen hebben aan de voorkant een zilveren kleur, die in de zon naar wit neigt. De kleur zilver loopt geleidelijk over naar donkergrijs en de hak van de schoen is zwart. De schoenen hebben één BOA Li2-sluiting in de kleur zwart en aan de voorkant is er ook nog een klittenband sluiting. Op de bovenkant van de schoen zien we de merknaam Shimano in zwarte letters staan en op de zijkant van de zwarte hak staat in zilverkleurige letters het type van de schoen; RX8. De overgang van zilverkleurig aan de voorkant naar zwart aan de achterkant is heel stijlvol gedaan vind ik.

Net als het topmodel voor op de weg, de S-Phyre RC903, is de bovenkant van dun, synthetisch leer met kleine gaatjes. Deze schoen heeft niet zoveel gaatjes als de wegschoen, maar het idee is hetzelfde. Deze gaatjes zorgen er voor dat de schoen kan ademen. De zool van de schoen is van carbon. Op Shimano’s stijfheidsindicator scoort de zool een 10 van de 12. Een hoge stijfheidsindicator mag je ook verwachten bij deze schoen, aangezien Shimano zich richt op ervaren gravelaars en wedstrijdrenners met dit model. De schoen haalt geen 12 uit 12, omdat lopen op de schoen ook moet kunnen, en dan is het prettig als de zool iets meegeeft. Voor het profiel is er bewust gekozen voor TPU-kunststof, omdat dit materiaal lichter is dan rubber. Om de voorkant van de zool is nog een dunne beschermlaag geplaatst en in het midden van de zool is er een anti-slip gedeelte geplaatst voor extra grip tijdens het lopen.

De schoen is er ook nog in het zwart. De RX8R, de variant met sok, is er in een bronskleur, gecombineerd met zwart. Op deze schoen loopt de bronskleur op dezelfde manier over in zwart als bij mijn zilverkleurige schoenen. In maat 46 geeft de weegschaal 320 gram per schoen aan.

Eerste indruk – fijne schoen op en af de fiets

Na het monteren van de SPD-plaatjes is het tijd om de schoen voor het eerst aan te trekken. De bovenkant van de schoen voelt soepel, terwijl de hak en de zool stijf aanvoelen. Bij het aantrekken is de soepele bovenkant gemakkelijk, want dat maakt de schoen flexibel waardoor het aantrekken een eitje is. Met de BOA-sluiting en het klittenband kan ik de schoen strak, maar comfortabel dichtdoen. De schoen sluit goed aan rondom m’n voet en de stevige hak houdt m’n voet stevig in de schoen.

Lopen gaat comfortabel, en dat is fijn. Natuurlijk heb je niet dezelfde ervaring als op normale schoenen, maar van en naar je fiets lopen tijdens een koffiestop is heel goed te doen met het profiel. Shimano heeft er bij deze gravelschoen voor gezorgd dat je ook comfortabel op de schoenen kunt lopen, omdat je tijdens een gravelavontuur vaak wel een paar keer van de fiets af moet. Bijkomend voordeel van dit profiel is dat de zool en je schoenplaatjes niet beschadigen als je ermee loopt. Op de fiets merk ik in eerste instantie vooral dat de schoen op een comfortabele manier om mijn voet vouwt, op een fijne manier. Er zijn geen knelpunten, maar er is ook niet teveel bewegingsvrijheid.

De carbon zool is stijf, en dat resulteert in een goede krachtoverbrenging. Vooral bij aanzetten of staan op de pedalen is dit merkbaar, dan geeft de zool niet mee. Dat het niet de allerstijfste zool van Shimano is, merk ik eigenlijk alleen tijdens het lopen. Dan merk je dat de zool iets mee kan geven, en dat is op die momenten alleen maar fijn. Door de vele gaatjes ademt de schoen goed en tijdens het fietsen is het fijn dat je de BOA-sluiting eenvoudig losser en vaster kan draaien. De zilvergrijze voorkant van de schoen wordt wel wat sneller vies, maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Gelukkig is de gladde buitenkant van de schoen wel gemakkelijk schoon te maken. Even poetsen met een doekje en ze zijn weer als nieuw.

Specificaties

Shimano RX8 gravelschoenen
Prijs: € 239,-
Gewicht: 320 gram
Kleuren: zilver en zwart
Maten: 38 t/m 48, 39-47 ook in halve maten (alle maten ook in wide versie verkrijgbaar)

Conclusie

Als je op zoek bent naar een fijn setje gravelschoenen heeft Shimano voor € 239,- wel een heel fijn setje in het assortiment. Ik ben zelf erg enthousiast over de kleur, naast de goede rijeigenschappen. De zool is stijf en dat is een fijne eigenschap tijdens het fietsen. Maar het loopcomfort is er ook, omdat je dan merkt dat de zool toch mee kan geven. En de prijs-kwaliteitverhouding van deze schoenen is gewoon goed, want voor dit geld heb je wel een topschoen voor al je gravelavonturen.

Meer info via Shimano.