Aan het eind van afgelopen seizoen kwam er een einde aan de speculaties over de schoenen waar van der Poel al het hele seizoen mee onderweg was. De nieuwe generatie van het topmodel van Shimano’s S-Phyre schoenen, de RC903 werd officieel gelanceerd. In de tussentijd hebben wij ook een paar schoenen ontvangen en zijn we daarmee op de fiets gestapt.

Toch veel veranderingen

Als je de schoenen bekijkt is de manier waarop het draadje van de BOA-sluiting loopt het eerste dat opvalt. De rest van de schoen lijkt verder veel op z’n voorganger, zoals Björn ook al opmerkte tijdens de lancering van de Shimano S-Phyre RC903. Maar als je de schoenen naast elkaar zet en goed met elkaar vergelijkt, zie je toch veel wijzigingen. Of anders gezegd, het enige dat niet gewijzigd is, is de carbon zool.

Het bovenwerk is gemaakt van dun syntetisch leer, met heel veel kleine gaatjes. Hierdoor moet de schoen goed kunnen ademen en hebben ze vooral bij het bovenwerk gewicht weten te besparen. Volgens Shimano weegt de schoen namelijk 10 gram minder dan zijn voorganger in maat 42. We hebben zelf de schoen gewogen, en deze weegt 239 gram voor maat 43. Of het ook echt die 10 gram besparing is kunnen we op de redactie helaas niet vergelijken, omdat we de RC902 en RC903 niet in dezelfde maat hebben. Maar dat het bovenwerk van de RC903 een stuk soepeler aanvoelt, kunnen we wel beamen.

De hielcup van de schoen is stijver gemaakt, waardoor de hiel van je voet beter op z’n plek moet blijven. In combinatie met de nieuwe loop van het BOA-draadje, moet je de schoen comfortabel maar strak om je voet kunnen sluiten. Het verschil is zichtbaar doordat bij de RC903 geen rubber gripper meer aan de binnenkant is te vinden, die bij de RC902 nog wel aanwezig waren.

Eerste indruk – lekker comfortabel

We hadden al opgemerkt dat het bovenwerk van de schoen veel soepeler is, en dat wordt helemaal duidelijk als je de schoen aantrekt. Hij voelt comfortabeler dan z’n voorganger. Bij het aansnoeren van de BOA-sluiting voel ik dat hij vooral bij de voorvoet beter aansluit. Het voelt ook wat dunner als ik het vergelijk met de vorige versie. Rondom de voet sluit de schoen lekker aan. De wijziging die ze hebben gedaan bij de hiel van de schoen voelt iets soepeler waardoor de schoen ook aan de achterkant comfortabeler voelt.

De eerst paar keer dat ik met de schoenen op pad ga, moet ik ze helaas verstoppen onder een paar overschoenen. Want ik vind deze nieuwe schoenen qua looks net even wat mooier dan de RC902 en dat komt vooral door het minimaliseren van de BOA-sluiting op de voorvoet. De zool van de schoenen is zoals gezegd gelijk gebleven en door de indicatiestreepjes aan de onderkant is het eenvoudig om de schoenplaatjes op dezelfde manier onder de nieuwe schoenen te zetten.

De zool van de S-Phyre schoenen heeft de meest stijve zool die Shimano kent. Op de Shimano schaal scoort deze 12 uit 12 en stijver wordt het dus niet. Die stijfheid merk je als je kracht op de pedalen zet. De zool buigt niet en alle kracht gaat rechtstreeks naar de pedalen. Dit merk je nog beter wanneer je echt op de pedalen gaat staan.

Langzaamaan wordt het weer wat beter en kunnen zo nu en dan de overschoenen achterwege worden gelaten. Dit gaat niet altijd goed, maar de zwarte kleur van de schoenen is daarbij ideaal. Je maakt het makkelijk schoon en er blijven geen zichtbare vlekken achter. Ook het minimale stukje stof op de voorvoet verkleurd niet door viezigheid. Een paar witte of blauwe schoenen is misschien wat opvallender en meer uitgesproken maar de zwarte bijven lang ‘als nieuw’.

Specificaties

Shimano S-Phyre RC903 schoenen
Gewicht: 239 gram (maat 43)
Prijs: € 379,95
Verkrijgbaar in de kleuren wit, blauw, zwart, rood of champagne en een wit/olie damesuitvoering
Verkrijgbaar in maat 36 t/m 48 (vanaf maat 37 t/m 47 ook in halve maten)

Conclusie

Je merkt aan alles dat dit het topmodel is van Shimano. Daar is de prijs met € 379,95 ook naar. De Shimano RC903 is een schoen met een heel stijve zool. Deze zorgt ervoor dat je kracht optimaal op het pedaal wordt geleverd. De souplesse van het bovenwerk en de nieuwe hielcup maakt het een heel comfortabele schoen. Met de nieuwe manier van BOA-sluiting kan je de schoen lekker strak om je voet laten aansluiten. De combinatie van de stijve zool en het comfortabel strakke bovenwerk maakt het een heel fijn paar schoenen.

via Shimano