In oktober werden er nieuwe items aangekondigd van Silca en niet veel later kregen we de Silca SuperPista Digital pomp om deze te testen. De pomp waarop je via de digitale drukmeter je bandenspanning tot op twee decimalen nauwkeurig kan aflezen. Handig, maar daarnaast ook zeer chic uitgevoerd en strak afgewerkt.

Voor het leven
De items van Silca staan bekend om hun mooie afwerking en chique uitstraling. Daar betaal je ook wat extra’s voor in vergelijking met soortgelijke producten. Deze vloerpomp heeft een prijskaartje van ongeveer € 240,- en dat is best veel. Maar dat is niet enkel voor het uiterlijk en de afwerking van deze pomp, maar daarvoor krijg je ook een stuk kwaliteit. Zoals ze zelf zeggen koop je Silca producten ‘voor het leven’.

De pomp is de derde generatie van de SuperPista. Hierbij hebben ze gebruik gemaakt van lagers uit Duitsland en een leren afdichtring uit Italië. Dit binnenwerk zit in een metalen buis die een druppelvorm heeft waardoor hij weer net even wat anders wordt dan je gewend bent van een pomp. De brede driepoot is van aluminium. Op verzoek van veel gebruikers en mechaniekers is het digitale schermpje, voor het aflezen van de bandenspanning, bovenaan de pomp geplaatst.

De pomp heeft een essenhouten handvat dat een ergonomische vorm heeft. Het uiteinde van de slang heeft de bekende Silca Hiro kop die geschikt is voor alle soorten ventielen die je kent uit de wielerwereld. Draai je de zilverkleurige kop eraf is deze geschikt voor een autoband ventiel. Het handvat kan je met een leren bandje vastzetten en de pompkop klik je vast met een magneet aan de bovenkant van de schacht. Alle onderdelen aan deze pomp zijn ook los verkrijgbaar en mocht een lager of rubber zijn versleten kan je deze eenvoudig vervangen.

Pompen maar!
Ziet er mooi uit, maar is het ook functioneel? Kort maar krachtig antwoord: Ja! Het is de eerste keer eventjes kijken hoe het precies werkt. Zo hoef je het heveltje van de pompkop alleen maar los te klikken en niet helemaal over te halen, zoals je bij andere pompen vaak ziet. Als je deze op het ventiel zet, druk je hem eenvoudig dicht en tijdens het pompen ontsnapt er geen lucht.

De digitale drukmeter heeft drie knoppen. Met de bovenste knop zet je de meter aan en kan je instellen of je het scherm wilt aflezen in PSI, Bar of KG/CM3. De onderste twee knoppen, de plus en min, kan je gebruiken om een preset in te stellen. Als je de band op 7 bar wilt hebben, kan je dit met behulp van deze knoppen aangeven. Onderin vind je dan een aantal blauwe streepjes, die aangeven hoeveel druk er momenteel in zit en hoeveel je nog bij moet pompen. Ga je verder dan je vooraf gekozen druk, beginnen de getallen te knipperen. Wil je wat lucht uit de band laten lopen dan zal je dit met de hand moeten doen.

De drukmeter werkt nauwkeurig. Wanneer je de pomp gebruikt bij kunstlicht heb ik een beetje last van de hoge kleur contrasten op het scherm. De kleinste beweging maakt dat het heel onrustig is om naar het scherm te kijken, terwijl dit bij natuurlijk licht niet aan de orde is. Niet iedereen heeft hier evenveel last van overigens.

Lang, maar je hebt niet veel slagen nodig
Het houten handvat ligt heel lekker in de hand en verdeeld de druk goed. Dit maakt dat je geen pijnlijke plekken krijgt in je handpalm. Wat wel opvalt is dat de pomp iets hoger is dan bijvoorbeeld de Rennkompressor van SKS en BBB Airstrike DGT vloerpompen. Niet erg, maar met mijn 1.78 meter merk ik dat ik dan niet optimaal gebruik maak van de lengte van één pompbeweging. Een ander vergelijk met de Rennkompressor is het aantal slagen om tot zeven bar te pompen. Dit gaat met 31 slagen een stuk sneller dan de 43 slagen van de Rennkompressor. Dit is overigens nog wel 11 slagen minder dan de BBB Airstrike, die met 20 slagen al bij de zeven bar is.

De aluminium voet is breder dan de andere genoemde pompen. Dit hebben ze gedaan zodat hij stabiel staat en het gebruik in combinatie met fietsschoenen makkelijker is. Met name het opstaande randje zorgt ervoor dat je niet met je schoenplaatjes van de voet afglijdt en pompen met je fietsschoenen al aan gaat prima. De magneet waar je de kop aan vastmaakt als je de pomp opbergt, is sterk en je moet wel een klein beetje moeite doen om deze los te krijgen, zonder dat dit hinderlijk is overigens.

Specificaties
Silca SuperPista Digital Floor Pump
Prijs: $ 275,- (omgerekend ongeveer € 240,-)
Maximale druk: 16 Bar (het scherm gaat tot 17,6 Bar)
Via Silca

Conclusie
De pomp doet wat hij moet doen. Daarbij merk je direct dat je een oerdegelijke pomp van hoge kwaliteit in je handen hebt. Stevig, soepel pompend en ook nauwkeurig. Die nauwkeurigheid zit niet alleen in het gebruik van de digitale drukmeter, maar ook in de afdichting van de rubbers in de pompkop. Doordat deze goed aansluiten verschijnt er ook een ‘eerlijke’ waarde in beeld. Daarnaast ziet de pomp er ook nog erg chique uit. Goed afgewerkt en zeker de pompkop geeft de pomp een mooie uitstraling. Het handvat ligt heel prettig in de hand. De pomp is heel hoog geprijsd, dat is duidelijk. Daarvoor krijg je wel een kwalitatief goede pomp terug. De slijtage onderdelen zijn makkelijk te vervangen waardoor je bij goed onderhoud dus eigenlijk nooit meer een andere pomp hoeft te kopen. Zoals met alles dat relatief hoog geprijsd is hangt het ook van jezelf af of je het de investering waard vindt. De SuperPista heeft een strak uiterlijk waardoor hij wat mij betreft een beter plekje verdient dan een hoekje in de schuur.