Als wij denken aan SKS pompen, dan komt altijd de oranje Rennkompressor bij ons als eerste naar boven. Deze pomp staat al wat jaren trouw op onze redactie. Al is het alleen maar om de looks en de robuustheid van deze pomp. Maar accessoiremerk SKS heeft natuurlijk veel meer pompen. Wij kregen de SKS Airkompressor 12.0 opgestuurd om aan een test te onderwerpen.

Specs
De Airkompressor 12.0 staat aan de onderkant van de SKS pomprange als het gaat om de prijs. Want met € 29,99 is de pomp prettig geprijsd. Toch lijkt deze pomp alles te hebben: een drukmeter, een kop met twee ventielaansluitingen en kan hij tot 12 bar pompen. Hoe komen ze dan aan de lage prijs? Dat komt doordat er voor de voet en hendel kunststof wordt gebruikt. De stang is wel van metaal. Vaak kun je dan zeggen dat de pomp dan wat wiebeliger aanvoelt bij het pompen. Maar omdat te kunnen zeggen van de pomp moeten we ‘m eerst gebruiken natuurlijk!

Eerste gevoel
Als je de pomp oppakt, valt gelijk het lage gewicht op. Ook een resultaat van de kunststof onderdelen. Op de weegschaal geeft de pomp 1302 gram aan. Dat is bijna een kilo minder dan de SKS Rennkompressor! De pomp voelt ondanks het lage gewicht toch stevig aan. Dat komt door de metalen stang die toch voor de meeste stabiliteit zorgt. Ook het handvat voelt stevig aan. Alleen de kunststof voet voelt dun aan en heeft de nodige speling.

Pompkop
Bij het aansluiten van de pompkop op het ventiel valt op dat de kop er strak omheen valt. Je moet best even drukken om ‘m voldoende over het ventiel te laten zakken. Eenmaal vastgeklikt zit de kop goed vast en lekt er geen lucht. Ook bij hoge druk, plopt de kop er niet af. De kop heeft twee aansluitingen waarmee je Dunlop, Presta/Franse en Schrader ventielen mee kunt oppompen. De slang is met 75 cm voldoende lang. Als je de pomp opruimt, blijven de kop en slang op hun plek doordat je de kop in het handvat vast kunt klikken.

Pompen
Dan het pompen. De pomp is met 73 cm lekker hoog, waardoor je een grote slag hebt. Je pompt een bandje van 25mm dan ook in 25 slagen op tot 7 bar. Dat is wel een verschil met de Rennradkompressor die 10 centimeter korter is en vijftig slagen nodig heeft om tot dezelfde druk te komen. Niet alles van vroeger is dus altijd beter in dat opzicht. De kunststof voet en hendel vallen tijdens het pompen niet op. Je begint niet te wiebelen, ook niet als je bij een hogere druk komt. De pomp bleef stabiel, zelfs toen ik maar één voet op de pomp had. Niet slecht voor een pomp voor deze hoogte. Swing je de hendel een beetje van links naar rechts dan merk je wel gauw dat er speling zit op tussen de voet en de stang van de pomp. Duidelijk meer dan een pomp met een metalen voet.

Een grote drukmeter
De druk is goed af te lezen van de drukmeter, door het flinke formaat. Door het formaat zijn niet alleen de cijfers lekker groot, maar zit er ook meer ruimte tussen de cijfers, zodat je preciezer de druk kunt bepalen. Alleen jammer dat er geen knopje zit om wat lucht te laten ontsnappen als je er net teveel in hebt gepompt. Maar je kan niet alles hebben voor deze prijs.

Details
SKS Airkompressor 12.0
Prijs: € 29,99
Hoogte: 73 cm
Gewicht: 1302 gram
Maximale druk: 12 bar
Slanglengte: 75 cm
Kleuren: Zwart en Wit
Meer info via SKS-germany

Conclusie
De SKS Airkompressor is een no-nonsense pomp, die heel goed is in wat hij moet doen: snel een band op druk brengen. De pomp heeft niet veel extra’s. Soms kunnen die extra’s handig zijn, maar je kunt ook prima leven zonder. Dat het merendeel van de pomp van kunststof is, merk je tijdens het pompen niet. Stel je hem echt op de proef dan merk je wel dat hij minder stabiel is dan een pomp met een metalen voet. De grote drukmeter leest prettig en precies af. En voor € 29,99 heb je een pomp die weinig te wensen over laat.