Met de opkomst van Zwift en andere indoor mogelijkheden lijkt het soms alsof het ‘doorfietsen’ in de winter steeds minder populair wordt. Zelfs voor de Festive500 tellen dit jaar voor het eerst de binnen gereden kilometers mee. Toch zijn er gelukkig meer dan voldoende merken die investeren in goeie kleding voor de koude, natte en donkere maanden. Het Italiaanse Sportful is er zeker zo één. Ik trok een aantal van hun kledingstukken aan en zocht de kou en nattigheid op!

Met de Fiandre NoRain kleding heeft Sportful al een voor Nederlandse fietsers interessante collectie kleding in huis, Björn fietste daar een tijdje geleden in rond en schreef er ook over. De broek en twee jassen die ik mee krijg zijn nog meer op winters weer gericht. Echt koud is het nog niet geweest op het moment dat ik de kleding voor het eerst aantrek, maar ik denk dat ik toch al een goeie eerste indruk kan delen.

Total Comfort Bibtight

De lange fietsbroek met chamois is de zogenaamde Total Comfort uitvoering. De naam verwijst voornamelijk naar de zeem die in dit model gebruikt wordt. Er zijn ook modellen die nog meer voor de pro rijders zijn, deze modellen hebben vaak een iets dunnere stof en een iets dunnere zeem ook. Voor een lange rit in koud weer op ons niveau lijkt deze Total Comfort chamois inderdaad een goede keuze. Het is overigens dezelfde zeem als in de TC bibshort van Sportful die we een tijd geleden voorbij zagen komen hier. Maar eerst de broek zelf, het materiaal voelt ‘dik’ en warm aan. Het is de meest extreme winter broek die Sportful op dit moment maakt.

Veel materialen

Wat opvalt is de grote hoeveelheid verschillende materialen die er in gebruikt zijn. Er wordt duidelijk gekozen voor specifieke soort stof voor elke ‘functie’. Zo is het onderste deel (scheen en kuit) gemaakt van het eerder genoemde NoRain materiaal. Slim! Want je hebt zelfs in nat weer eerder last van opspattend water dan van regen op je bovenbenen. Je onderbenen blijven dus droger en warmer. De ritsjes onderaan zijn ook handig bij het aan- en uittrekken.

Uiteraard is de broek voorzien van reflecterende details, ook net boven die ritsjes en dat is weer handig omdat dat deel van je been het meeste op en neer gaat. Als dit deel reflecteert valt het dus extra op! Het materiaal op de bovenbenen voelt lekker warm en comfortabel aan, hier ga je het volgens mij niet snel koud in krijgen.

Het bovenlijf is bewust lager uitgesneden dan veel andere winterbroeken. Het idee erachter is dat de broek voor verschillende maten rijders aantrekkelijk moet zijn en je je bovenlijf niet te veel wil isoleren. Voor dit laatste vind ik persoonlijk wel iets te zeggen. Ik heb het redelijk snel warm en vind zo’n bovendeel dat ook warm is eigenlijk niet zo prettig. Ik kan door verschillende bovenlagen (baseliners, shirts, windblockers e.d.) te combineren veel beter zelf bepalen hoe warm (of koud) ik het wil hebben. Enige nadeel van de keuze is dat de twee bretels voor het bovenlijf wat aan de dunne kant zijn ook waardoor het aantrekken net even een seconde langer duurt dan nodig is. Zitten ze eenmaal op hun plek dan heb je er geen last meer van.

Ander puntje van aandacht en dat komt wel vaker voor bij Sportful, check even goed de maat. De kleding van dit Italiaanse merk valt vaak net iets krapper dan andere merken. Ik ben vaak een small of medium, maar kom bij Sportful soms ook uit bij een large. Als indicatie: ik ben 1.81 meter en weeg in het winterseizoen zo’n rond de 75 kilo. Tot slot die zeem: ik vind ‘m fijn. Ook in de short die dezelfde heeft was ik er tevreden over en ben dat nu weer. Hij ziet niet in de weg en biedt vooral tijdens ritten die iets minder hard gaan goeie steun en comfort. Prima keuze voor een winterbroek als deze waarin comfort belangrijker is dan topsnelheid.

Sportful Total Comfort Bibtight
Adviesprijs: € 180,-

Aqua Pro Jacket

Tijd voor die bovenkant, want ook daar heeft Sportful voldoende verschillende opties voor. In dit geval concentreren we ons op de buitenste laag. Als eerste neem ik het Aqua Pro Jacket onder de loep. Het is duidelijk een regenjas, dat zie je aan de gesealde naden aan de binnenkant, de ritsjes aan de onderkant van de mouwen en de snit. Blijkbaar is deze jas gemaakt voor en met de profs van het BORA/Hans Grohe team waar Sportful mee samenwerkt. Wat opvalt zijn de stukken stof rondom je schouders, nek en ellebogen. Deze zijn van een ander materiaal gemaakt dan het Gore-Tex van de rest van de jas.

Gore-Tex zelf noemt het materiaal Stretch en die naam is wel toepasselijk. Het zit op plekken waar meer druk op staat en waar het materiaal meer moet kunnen ‘bewegen’. Als je het vastpakt kun je het inderdaad echt uitrekken. Blijkbaar is het net zo waterdicht maar dus wel soepeler en zo voelt het ook. Het geeft het jack ook een meer technische uitstraling wat ik dan ook wel weer kan waarderen. De jas heeft geen zakken, maar het model loopt aan de achterkant wel langer door zodat je rug en billen ook zo droog mogelijk blijven. Goed detail zijn de reflecterende logo’s op de voor- en achterkant.

Ik heb het jack ook in de regen kunnen dragen en het doet zijn werk. Vocht drijft echt in kleine druppeltjes van de jas af en je wordt niet te snel warm in de jas. Ook fijn is de wat grovere rits die ook met handschoenen open en dicht te maken is. Enige wat ik persoonlijk wel lekker vind is als er zo’n dubbel ritssluiting op had gezeten zodat je ook onderkant een beetje open kunt zetten als het onverwacht weer droog wordt.

Sportful Aqua Pro Jacket
Adviesprijs: € 300,-

Super Jacket

Tot slot het Super Jacket. Eerlijk gezegd moesten we een beetje lachen om de naam, maar goed het blijven Italianen, een beetje theater hoort er blijkbaar bij. Dit is duidelijk een jas voor de koudere dagen. Hij is gemaakt van Gore-Tex Infinium dat houdt in dat hij niet zo waterdicht is als de Aqua Pro maar wel erg winddicht en warm! De jas doet het heel goed op de (oud) Hollandse winterdagen met een strak blauwe lucht en wind uit het Oosten die overal doorheen lijkt het gaan. Volgens mij is de jas daar voor gemaakt. De kraag is hoog, lekker zacht en knelt nergens. Ook met handschoenen aan kun je de de zakken achterop prima vinden en gebruiken, de mouwen sluiten goed aan en de rits is ook van het stevigere soort.

Combineert het beste van een fleece en een windstopper

Er zijn reflecterende details rondom te vinden en het materiaal is zacht aan de binnenzijde. Het combineert eigenlijk het beste van een fleece en een windstopper en moet daarbij wel ademend blijven. Een licht buitje kan ‘ie volgens Sportful ook nog aan, maar het is geen regenjas. Handig is ook het extra zakje voorop met de felgekleurde binnenzijde zodat je spullen net iets sneller vindt. Ook heeft het Super Jacket een langer achterpand dat reflecteert en meer vuilafstotend is dan de rest van de jas, slim.

Ik heb onder deze jas alleen nog een merino baselayer gedragen tijdens koudere ritten tussen de twee en vijf graden, zo warm en comfortabel is ‘ie. De jas ademt best wel goed, enige dat een beetje vochtig wordt zijn de zakjes, maar als je even stopt tijdens je rit heb je niet meteen dat koude, klamme gevoel. Volgens Sportful is de jas te gebruiken tot temperaturen richting vriespunt en ik kan bevestigen dat het ook rond het vriespunt nog steeds comfortabel fietsen is in dit jack.

Sportful Super Jacket
Adviesprijs: € 200,-

Conclusie

Sportful is zo’n merk dat misschien niet altijd als hardste schreeuwt dat ze zo innovatief bezig zijn, maar als je goed naar hun collectie kijkt zie je een hoop slimme en doordachte ontwerpen. Alle drie deze kledingstukken zitten goed in elkaar, voelen degelijk aan en zijn gemaakt voor ons soort winters. De producten zijn stevig geprijsd, maar daar krijg je wel functionaliteit voor terug waar je ook echt iets aan hebt en op kunt rekenen als het weer je in de steek laat.

De typische styling geeft de items een technisch uitstraling die ik kan waarderen, maar dat is natuurlijk wel een kwestie van smaak. Ben je zo’n type als ik dat niet moet denken aan een middag op Zwift maar liever een buitje meepakt of de kou opzoekt, dan zijn kledingstukken als deze een bijna verplicht onderdeel van je fietskledingcollectie.

Meer informatie vind je op de website van Sportful Benelux