Sportful Fiandre

Een van de meest tot de verbeelding sprekende fietslocaties van een wielerliefhebber is toch wel Vlaanderen met zijn heroïsche beklimmingen. Het was alweer een tijdje geleden dat ik er gefietst had dus toen Sportful daar afgelopen maand een pers-event organiseerde, hoefde ik niet lang na te denken.

Paolo Bettini en Johan Museeuw voor Sportful. Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort

Vlaanderen was uitgekozen om de vernieuwde Fiandre en de Giara (gravel) lijn te laten zien. En te laten testen natuurlijk. De fietsen waar we op mochten rijden waren door Rose geleverd. Ook hadden ze Paolo Bettini en Johan Museeuw uitgenodigd om gezellig mee te fietsen. En gezellig zijn de twee heren zeker. Ze vierden veel van hun grootste succes met Sportful. Bij Mapei (ook als teamgenoten), maar ook de twee wereldtitels en het Olympisch goud behaalde Bettini samen met Sportful.

Hierbij de bevindingen van de Fiandre Pro Jacket en de NoRain Pro bibshort.

Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl

Fiandre Pro Jacket
Het jack is het Fiandre Pro Jacket. Dit jasje voelt lekker dun maar moet toch beschermen tegen de elementen. De stof is Polartec NeoShell die bekend staat om water- en winddicht te zijn maar ook erg ademend. Doordat de stof lekker dun voelt en erg rekbaar is, valt het jasje prima om je lichaam. Over de naden zit een tape die ervoor zorgt dat het allemaal waterdicht is. Uiteraard is de rits ook een waterdichte versie. Drie achterzakken waarbij de twee aan de buitenkant geperforeerde ventilatiegaatjes hebben. Je hebt hier iets meer reflectie dan bij de broek. Zo zijn de rode Fiandre lijnen hier wel reflecterend net als de bovenrand van de achterzakken en de S van Sportful. Het jasje heeft een extra lange achterflap zodat je achterste beter beschermt wordt tegen opspattend water.

Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl
Het Fiandre Pro Jecket heeft een extra lang achterpand tegen opspattend water

Ook bij je nek is zo’n klein flapje aangebracht die je of omlaag of omhoog kan zetten zodat er daar geen wind naar binnen kan waaien. De uiteinden van de mouwen sluiten nauw aan. Je moet wel rekening houden dat dit jasje een maatje kleiner valt. In maat L weegt deze Fiandre Pro Jacket 269 gram. Ik reed met de zwarte versie, maar hij is er ook in het grijs, blauw of oranje. De adviesprijs is € 230,-

Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl
Bij de nek zit ook een extra randje om kou en nattigheid buiten te houden

Door weer en wind
Afgelopen maand heb ik er onder andere de bekende Vlaamse beklimmingen mee gereden. Want als je dan toch een kledingset mag rijden dan zijn de Oude Kwaremont, de Paterberg, en Koppenberg, om er enkele te noemen niet verkeerd. Zwetend erop, koude wind eraf. Maar met het Fiandre Pro Jacket te beginnen. En dan direct maar mijn ongezouten mening. Wat een fijn jack! Waarom? Dat komt door een combinatie van punten. Allereerst is de pasvorm erg fijn aansluitend en je hebt meer het gevoel dat je een wintershirt aan hebt dan een jack. Met alleen een ondershirt eronder heb ik eerst het gevoel dat het misschien wat te koud is. Ook omdat de binnenkant niet met fleece gevoerd is. Maar tijdens het fietsen heb je het helemaal niet koud. Dit jasje is gemaakt om je warm te houden wanneer je fietst. Dus wanneer je stil gaat staan wordt je snel kouder, maar doordat je lichaam warmte uitstraalt tijdens het fietsen, zorgt dit jasje ervoor dat het lichaam die warmte houdt. Erg geschikt voor je trainingsritjes dus. Minder geschikt als je een te rustig toertochtje maakt waarbij je steeds even stopt onderweg.

Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl

Fijne details
Het jasje heeft een aantal fijne details zoals de extra flap bij je kraag die mooi aansluit aan je nek. Ook de achterflap die je achterste voor een deel beschermt tegen opspattend water valt soepel en merk je tijdens het fietsen helemaal niet. Prima dus. De mouwen sluiten ook goed aan op mijn toch wat dunne polsen.

Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl
Het jack sluit goed aan bij de polsen, dat is fijn bij koud weer

De eerste paar meter, wanneer je lichaam nog moet opwarmen voelt jasje ietwat koud aan. Maar wanneer je na een paar kilometer warm bent geworden, blijkt het jasje prima zijn werk te doen. Het houdt je warm zonder dat je het gevoel hebt in een soort zweetpak te rijden. Oké, tijdens de Koppenberg wordt het best wel warm, maar daar zou ik het zelfs zonder jasje al warm krijgen. Tijdens het fietsen valt op dat de wind buiten wordt gehouden. Helemaal wanneer je bezweet van de beklimming de afdaling in gaat. Ik heb er ook een paar keer door buien mee gefietst en daar doet de waterdichte laag goed zijn werk. Sportful geeft aan dat dit jasje eigenlijk tijdens een hele brede range van temperaturen gedragen kan worden. En ondanks dat het nog niet heel koud is geweest denk ik dat ze gelijk hebben. Ik heb met temperaturen tussen de 6 en de 17 graden gereden en daarbinnen heb je het echt behaaglijk met een ondershirt en dit jasje. Wel onder de voorwaarde dus dat je niet stil gaat staan onderweg want dan krijg je het met 6 graden buitentemperatuur snel koud. Ondanks dat € 230,- best veel geld is, krijg je wel een jasje dat je het hele najaar en het voorjaar mee kan fietsen zonder dat je allerlei andere laagjes aan hoeft.

Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl
Drie zakken achterop. Al het grijs en rood dat je ziet is reflecterend

Fiandre Norain Pro bibshort
De Fiandre Norain Pro bibshort is het topmodel met een waterafstotende buitenkant en met een gevoerde binnenkant. Het gevoerde (geborsteld fleece) voelt lekker zacht, maar is toch dun genoeg om goed aan te sluiten. Ze hebben bij de broek geprobeerd om zo weinig mogelijk naden te gebruiken aangezien die uiteindelijk het eerste water doorlaten. De pijpen zijn iets langer dan gemiddeld en worden op z’n plek gehouden door een siliconen gripper die bestaat uit hele kleine puntjes. De bretels zijn dun en 4,7 cm breed en de stof is geperforeerd, net als het ruggedeelte. Op de rechter pijp en linker achterkant is er een reflecterende S van Sportful te vinden en op de linker pijp is de schuinrode Fiandre lijn te vinden. Verder is de broek helemaal zwart. De broek valt ook een maatje kleiner waardoor ik maat L heb. Het gewicht van deze broek in maat L is 220 gram.

Fleece binnenkant
Bij het aantrekken van de broek valt direct op dat de pijpen wat langer zijn. Ze komen net boven de knie en de eerste meters op de fiets voelde ik het randje tegen de pezen in mijn knieholte drukken. Geen irritatie maar ik voelde het. Grappige is dat het gewenning blijkt want aan het einde van elk ritje was ik me er niet meer van bewust. Het voordeel van de lange pijpen is dat bij regen en koud weer, waar de broek ook voor gemaakt is, hij zoveel mogelijk bovenbeen bedekt. De fleece stof aan de binnenkant voelt lekker zacht en warm maar omdat het laagje dun is, voelt de broek niet stug of dik aan. Aan de voorkant is de broek niet extreem hoog maar zeker niet laag. Dus daar krijg je ook nog de nodige bescherming tegen de kou.

Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl
Fleece aan de binnenkant van de broek

De zeem is de TC Pro die we al vaker hebben beschreven. Echt een topzeem wat mij betreft. Net genoeg comfort zonder zompig te worden.

Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl
De TC Pro zeem heeft zich al eerder bewezen

De bretels zijn dun en daardoor kan het op je schouder gaan samenvouwen als je ze bij het aantrekken niet even netjes over de hele breedte recht legt. Zo verdeel je het drukpunt.

Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl
De dunne bretels zitten prettig als je ze recht houdt

De broek is ook gemaakt dat hij optimaal past wanneer je in je fietshouding zit. En door de fleece houdt hij je ook echt lekker warm. Iets waar ik met zomerbroeken het vaak koud krijg in mijn liezen. Water wordt tot op een zekere hoogte tegengehouden. Als het echt regent komt het er uiteindelijk wel door de waterafstotende buitenkant heen. Het rode logo op de linker pijp is niet reflecterend, wat hij dus op het jasje wel is. De S reflecteert wel, alleen een klein minpuntje is dat de S op de achterkant na een aantal keren wassen op 30 graden langzaam loslaat. Wanneer je onder de 12 graden rijdt en je doet er beenstukken onderaan, schat ik in dat je toch wel kan doorrijden tot het vriespunt. Ikzelf heb er maar tot 6 graden mee gereden en wanneer je ook beenstukken aanhebt heb je helemaal geen koude benen. De prijs van de bibshort is € 140,-

Meer info via Sportful. Actiefoto’s door Pocispix.

Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort Polartec Neoshield // Racefietsblog.nl
Het jack is gemaakt met Polartec NeoShell materiaal
Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl
De broek heeft langere pijpen dan de gemiddelde koersbroek
Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl
Ook de rits houdt water tegen
Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl
De hele outfit
Sportful Fiandre Pro Jacket en Norain Pro bibshort // Racefietsblog.nl
Rechts zie je goed alle reflecterende delen van het jack