Afgelopen maanden reed ik menig rondje in een Sportful setje waar ik eerder al heel enthousiast over was. En ben ik nog steeds blij met het Bodyfit Pro 2.0 Evo shirt met de bijbehorende LTD broek? Eerst maar eens wat info over de set.

Bodyfit Pro 2.0 LTD Bibshort
De lycra broek is bijna helemaal zwart. Naast het logo, dat op het rechterbeen staat, zijn de uiteinden van de pijpen voorzien van witte details. Bij de linkerpijp is dat een band en op de rechterpijp zijn dit diagonale streepjes. Aan de binnenkant zitten grippers om de broek op zijn plek te houden. De bretels zijn van mesh en op de rug zitten twee ‘hidden pockets’ voor de eventuele radiozender. Als toerfietser niet direct noodzakelijk, maar deze bibshort wordt ook gebruikt door de renners van Bahrein-Merida en Bora-Hansgrohe. Waar je ook als toerfietser profijt van hebt is de open rug, die zorgt voor extra verkoeling. De broek (maat L) weegt 195 gram op onze weegschaal en alle naden zijn platgestikt voor comfort. De broekspijpen zijn gemaakt met het Aeroflow compress principe. De pijpen hebben een lichte compressie werking en ondersteunen de spieren. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de broek goed aansluit. De broek heeft een TC pro padding van 13 mm dik, die we eerder ook zagen in de R&D Cima bibshort.

Evo 2.0 Pro jersey
Het shirt dat past bij bovenstaande broek is aan de bovenkant wit en loopt naar beneden toe met verschillende grijstinten over naar zwart. Het design is afgeleid van het Bora-Hansgrohe shirt. Dit is vooral goed te zien bij de groene dat lijkt op het Bora-Hansgrohe shirt zonder sponsoren. Het shirt is opgebouwd uit verschillende stoffen. Zo is er op de schouders een aerodynamische en rekkende stof gebruikt, zodat het mooi aansluit en niet gaat wapperen. Het shirt heeft een lage kraag en een volledige rits die wat grover is dan veel andere ritsen. De mouwen hebben een laser cut uiteinde. De mouwen hebben een vergelijkbaar uiterlijk als de pijpen, rechts met diagonale strepen en links een zwarte band. Deze patronen zijn ook terug te vinden op de schouders van het shirt maar dan zitten de strepen links. Het shirt (maat L) heeft een gewicht van 135 gram. Aan de achterkant zitten drie zakken en reflecterende accenten. De band rondom je middel is elastisch en aan de achterkant voorzien van een siliconen gripper.

Rijden en wassen, rijden wassen etc.
Deze keer heb ik de set niet gewoon grondig getest, maar extra grondig. Na elk ritje werd de set in de was gegooid en die cyclus van rijden en wassen ging de afgelopen maanden maar door. Met als resultaat dat ik veel over deze set kan zeggen. Zoals dat het shirt echt overal prima aansluit. Nergens rare knelpunten, ook niet onder je oksels of bij je schouders. De grove rits is echt super functioneel, want het dicht doen ervan gaat zo makkelijk. Met die fijne ritsen zit ik wel eens te prutsen. Het is een zomershirt, dus zeker geschikt voor het warme weer. En omdat de stof overal dekkend is kan je er met een goed ondershirt ook best de koudere zomerdagen mee fietsen. Een esthetisch minpuntje is dat het zwart van de bretels wat doorschijnt.

De drie achterzakken zijn groot genoeg en zitten ook op een goeie hoogte. Over het design valt natuurlijk te twisten en er zijn misschien meer speciale shirts te vinden, bijvoorbeeld het Monocrom shirt wat ik toch echt gaaf vind. Maar als je de adviesprijs van € 100,- voor dit shirt afzet tegen de kwaliteit van het shirt, dan heb je wel een erg goeie prijs/kwaliteit verhouding. Daarom is dit nog steeds een van mijn favoriete shirts.

Met de broek heb je hetzelfde qua prijs/kwaliteit. Met de adviesprijs van € 130,- zit je een beetje in het middensegment, maar de broek die je ervoor terugkrijgt gaat echt richting het topsegment. Waarom? Eerst de kwaliteit van de zeem. Goeie padding die ondersteuning geeft, zweet opneemt maar ook niet te dik is zodat je direct contact met je zadel houdt. Hou je meer van een dikkere zeem dan hebben ze bij Sportful ook nog wel een dikkere. De broek sluit net als het shirt overal aan en ook als je diep zit, knelt het nergens. Het beetje compressie dat je krijgt voelt fijn aan zonder te knellen. Bij korte snelle ritjes maar ook bij lange tochten zit de broek comfortabel. De pijpen zijn aan de lange kant, iets wat je steeds vaker ziet en tijdens het fietsen blijven ze op hun plek.

De broek en shirt van Sportful vallen wat klein waardoor maat L mijn maat is in plaats van maat M die ik doorgaans draag. Door het vele wassen blijkt de kwaliteit van de broek en het shirt maar weer eens. Hij ziet er nog steeds top uit. Ik was dan wel altijd op 30 graden, zonder wasverzachter en niet in de droger. Er zijn ook nog bijpassende sokken te vinden, alleen wordt het voor mij dan teveel een setje. Smaken verschillen.

Bodyfit Pro 2.0 Evo Jersey
Maat: L (normaal fiets ik in maat M)
Gewicht: 135 gram (zelf gewogen)
Prijs: € 100,-
Kleuren: wit/zwart (getest), wit/groen, blauw/wit, rood/zwart en geel/zwart

Bodyfit Pro 2.0 LTD Bibshort
Maat: L (normaal fiets ik in maat M)
Gewicht: 195 gram (zelf gewogen)
Prijs: € 130,-
Kleuren: zwart/wit (getest), zwart/grijs, zwart/rood en zwart/oranje
meer info via Sportful

Conclusie
Als je het bovenstaande hebt gelezen is het niet heel verrassend dat ik enthousiast ben over deze set. Sportful heeft voor een middensegment-prijs een top kledingset waar niet tot nauwelijks iets op aan te merken valt. Misschien is het doorschijnen van de zwarte bretels, iets wat trouwens heel vaak voorkomt, wel het enige. Het feit dat ik zover moest zoeken om tot dit minpuntje te komen, zegt denk ik wel genoeg.