Als je mensen vraagt een merk fietsschoenen te noemen, is de kans dat Suplest als eerste wordt genoemd niet zo groot. Toch jammer, want ik vind het persoonlijk erg mooie schoenen. Een aantal jaren geleden testte ik het topmodel voor op de weg, de Suplest Edge 3 pro. En eind vorig jaar was Björn ook erg te spreken over de offroad Suplest Crosscountry Pro fietsschoenen. Dit keer test ik dus de Suplest Road Sport fietsschoenen en dat is hun best betaalbare schoen uit het assortiment voor op de weg.

Het oog wil ook wat

Bij een paar fietsschoenen is het belangrijkste natuurlijk dat hij goed zit en dat je er lekker mee kan fietsen. Maar ijdelheid is wielrenners niet vreemd en het oog wil uiteraard ook wat. En dat zit bij Suplest wel goed. Natuurlijk is smaak persoonlijk, maar wanneer ik de schoenen uit de doos haal ben ik positief verrast. De schoen is voornamelijk wit, met aan de binnenkant een zwart deel. De voorkant van de schoen heeft heel veel kleine gaatjes. Het bovenwerk bestaat uit twee delen die over elkaar heen vallen, zoals je dat ook bij de eerder genoemde topmodellen ziet. Het sluiten gaat met één BOA die in drie lussen over de schoen gaat. Het Suplest logo is groot, maar wel subtiel op de zijkant gezet. Ik vind het subtiel omdat ze het logo van kleine stipjes hebben gemaakt.

De zool is gemaakt van nylon en je kan er schoenplaatjes met drie schroeven onder monteren. Om ze goed te kunnen afstellen hebben ze streepjes op de zool afgebeeld. Bij je tenen en midden onder de voet is er een opening voor ventilatie. Aan de achterkant zit er onder de zool een ‘walking stud’ zoals Suplest dit noemt. Een vervangbaar stukje kunststof waardoor je er ook mee kan lopen zonder weg te glijden. Slim, maar het zijn natuurlijk schoenen om mee te fietsen.

Welk merk is dat?

Dat Suplest voor veel wielrenners nog een onbekend merk is blijkt wel uit de vraag die ik het vaakst heb gehoord. Welk merk schoenen is dat? De reacties waren overigens erg positief over de looks. Ik vind witte schoenen op de racefiets erg mooi staan, maar het blijft een kwetsbare kleur. Voordeel van deze schoenen is dat ze weer makkelijk schoon te krijgen zijn door het gladde materiaal.

Het aandoen van de schoenen kost wat moeite doordat het touwtje van de BOA niet heel lang is. Als ik deze maximaal uit trek, is de ruimte voor mijn voet net genoeg. Als je de schoen aan hebt merk je hier niets meer van en met het aandraaien van de BOA vouwt de schoen zich lekker om m’n voet. Het zit comfortabel en ondanks dat er maar één sluiting op zit, sluit het overal goed aan.

De nylon zool is een beetje flexibel. Dit merk je vooral wanneer je naar de fiets loopt, omdat hij een beetje meebuigt. Tijdens het fietsen valt me dit een stuk minder op. Tuurlijk is een carbon zool stijver, maar daar hangt ook een ander prijskaartje aan. Deze zool in combinatie met het comfortabele bovenwerk zorgt ervoor dat ik goed kracht op de pedalen kan zetten. Wat daarbij ook helpt is de ruwe stof aan binnenkant van de hak van de schoen, waardoor de voet niet in en uit de schoen glijdt. Ik heb de schoenen getest in de Hollandse zomer en daar zaten toch de nodige warme dagen tussen dit jaar. Pas bij het uitdoen van de schoenen merkte ik dan dat de sokken nog droog waren en ik geen zweetvoeten had. De ventilerende werking van de zool en de gaatjes op de schoen doen dus goed werk.

Specificaties

Gewicht: 266 gram (maat 42)
Kleur: Wit/zwart (ook verkrijgbaar in zwart/rood)
Adviesprijs: € 169,-

Conclusie

Mijn verwachting voor de test van deze schoenen waren best hoog en dat hebben de schoenen ook waargemaakt. Deze Suplest Road Sport is een instapmodel waarbij ze technieken hebben gebruikt die ook bij de duurdere modellen worden toegepast. Dit zie je bijvoorbeeld door het bovenwerk dat over elkaar vouwt en de ruwe stof aan de binnenkant van de hak van de schoen. Voor een prijs van € 169,- heb je een comfortabele schoen met een stevige zool waarmee je lekker lang kan toeren maar ook een koers kan rijden. Het touwtje van de BOA had wat mij betreft wat langer gemogen zodat je net wat meer ruimte krijgt om hem aan te doen, maar hier heb je onderweg geen last van. Deze schoenen hebben een prima prijs-kwaliteit verhouding en wat ik vooral erg tof vind is dat je ze niet veel tegenkomt.

Meer info via de website van Suplest of Carbonbike

Comments are closed.