Voor sommige mensen geldt: hoe meer keus, hoe moeilijker het kiezen. Dus als we vier shirts van Sportful even naast elkaar zetten helpt dat niet echt. Alleen proberen we de verschillen hieronder aan te geven zodat dit je toch een beetje helpt als je last hebt van keuzestress. Het zijn vier verschillende wielershirts met dezelfde prijs van € 100,-.

De Sportful shirts die we behandelen zijn de Evo jersey, de Supergiara jersey, de Monocrom jersey en de Classics jersey, allemaal dus met dezelfde prijs.

De Evo jersey

Dit shirt voelt het lichtst aan van de vier shirts. Dat is niet zo gek want dat is hij ook met 119 gram. Het shirt is erg luchtig en Sportful geeft zelf aan dat het geschikt is voor temperaturen van 20 graden en meer. En daar ben ik het wel mee eens.

Door de dunne stof is hij vrij transparant. Dat betekent dat de bretels van je bibshort of je ondershirt er doorheen schijnen afhankelijk van de kleur en de lichtval. Je krijgt daardoor wel de meeste ventilatie van de vier shirts. Ook laat dit shirt het meeste zweet door. Lekker dus als je flink aan het doorrijden bent. Niet zo gek dus dat de profs van BORA – hansgrohe ook met dit shirt fietsen.

De achterkant heeft drie zakken zonder rits en onderaan zit een elastieke gripper die zorgt dat je shirt goed op z’n plek blijft zitten, maar tegelijkertijd ook heel goed aansluit. Doordat het shirt overal zo goed aansluit, zit hij ook erg lekker. De kraag is laag, hij heeft geen naden op de schouders en de mouwen komen tot een klein stukje boven de elleboog.

Zoals je veel ziet tegenwoordig lijken de mouwen onderaan afgeknipt zodat je daar geen naden hebt maar het geheel superstrak aansluit op je arm. Dat heb je trouwens bij alle vier de shirts. Het shirt is te koop in vijf verschillende kleuren.

De Supergiara jersey

Door het motief van de stof lijkt dit shirt redelijk dik. Maar als je het in je handen hebt, zie je dat dat niet zo is. Dat zie je ook aan het gewicht van 138 gram. Dit shirt zet Sportful in de markt als een gravelshirt. De stof voelt aan de buitenkant wat steviger aan en beschermt daardoor wat beter tegen takken en dergelijke maar is nog steeds lekker luchtig.

Naast de drie zakken op de rug is er een extra zakje met ritsje. Helemaal handig tijdens je gravelritjes waarbij het vaak wat meer hobbelt en bobbelt zodat je je sleutels niet kwijt raakt. Ook aan extra veiligheid is bij dit shirt gedacht. De buitenste twee zakken zijn iets minder hoog dan de middelste. Erboven zit namelijk een stuk reflecterende stof. Dit shirt heeft de langste mouwen van de vier. Al scheelt het niet veel.

Ook al is het officieel een gravelshirt, tijdens mijn wegritjes is het ook een prima shirt dat net even steviger aanvoelt. Het kleedt door de ruwere stof beter af. Ook als je er niet uitziet als een afgetrainde profrenner. Je kan er met iets lagere temperaturen al lekker mee fietsen. Al verschilt dat een beetje per persoon, maar vanaf zo’n 16 graden vond ik het goed te doen.

De Monocrom jersey

De Monocrom is mijn favoriet. Eigenlijk niet eens per se deze, want ik heb er meerdere in verschillende kleuren. Het shirt heeft een brede gripper rondom onderaan en een lage kraag. Het shirt heeft een relaxte fit. Wat ik daar mee bedoel, is dat het allemaal net iets meer gemaakt is voor het comfort dan voor het racen. Ook als je niet in een fietshouding zit, zit dit shirt het lekkerst van de vier.

Het unieke van het shirt zijn de kleuren. Elke shirt is net een beetje anders. Het shirt wordt namelijk ondergedompeld in een bad met kleur. Daardoor is elk shirt uniek. De kleuren zijn trouwens lekker helder en door de pasvorm in combinatie met de gave kleuren is dit mijn favoriet. Ik vind het shirt geschikt vanaf zo’n 18 graden. Het is wat mij betreft net even frisser dan de Supergiara. Het shirt heeft drie zakken, geen ritsje. En die zakken zijn iets dieper dan bij de Evo.

De Classics jersey

Tot slot de Classics jersey. Dit shirt doet mij het meest denken aan een gewoon rechtdoorzee wielershirt. Lekker gladde stof die niet doorschijnt, de binnenkant met een hele dunne zachte voering voor iets meer warmte en een hoog aansluitende kraag. Dit shirt kleedt het beste af van alle vier.

Dit shirt is ook het warmst en helemaal fijn als je een dag gaat toeren en het in de ochtend nog fris is. Of wanneer normaal gesproken de klassiekers worden verreden, vandaar de naam. Vanaf 10 graden geeft Sportful aan, zelf doe ik er toch een paar graden bij. Maar het komt in de buurt van 10 graden, met armstukken.

Het shirt heeft ook de diepste zakken (drie stuks zonder rits) van alle vier de shirts. Het is dus een echte allrounder. Als je lekker gaat toeren is het shirt ook met hogere temperaturen prima te doen. Maar rij je echt volle bak, dan is dit shirt iets te warm. Ook krijgt hij het dan moeilijk met de zweetafvoer. Daar is dit shirt ook niet voor gemaakt.

Niet voor niets heet het shirt de Classics jersey. Al komt het qua beleving het meest in de buurt bij de Supergiara. Het shirt is er in drie kleuren en weegt 185 gram.

Conclusie

Zonder alles te herhalen wat ik hierboven heb genoemd, hier in het kort mijn conclusie. De Evo jersey is echt een wedstrijdshirt. Uitstekende zweetafvoer en je voelt bijna niet dat je hem aan hebt wanneer je in je fietshouding zit. De Supergiara jersey hoeft van mij niet alleen met gravelritten te worden gedragen. Het is een iets steviger shirt waarbij het ritsje erg handig is en die ook nog eens goed afkleedt. Het beste afkleden doet de Classics jersey. Dit is de allrounder die je eigenlijk in alle omstandigheden aan kan. Tenzij je gaat racen, want dan is er de Evo.

Tot slot mijn favoriet doordat hij heerlijk relaxed zit, toch een goede zweetafvoer heeft en niet te doorschijnend is, maar vooral door de frisse en heldere kleuren: de Monocrom. Echt een mooi shirt dat wat mij betreft een beetje van alle drie de andere shirts heeft!

Meer info via Sportful Benelux