Badlands 2020 stond dik gedrukt en met rood omcirkeld in de agenda van Cyril. Deze selfsupported gravelrace zou gaan plaatsvinden in mei van dit jaar, maar werd om de welbekende reden verplaatst. Helaas moest Cyril ook deze datum laten schieten vanwege het negatieve reisadvies. Gelukkig heeft hij zelf de pijn weten te verzachten met een vette bikepacking-trip in Oostenrijk.

Lachlan Morton rijdt Badlands

Het evenement ging uiteindelijk in september alsnog door en daarbij stond Lachlan Morton aan de start. Drie weken voordat hij aan de Giro gaat beginnen rijdt hij ‘nog even’ een gravelrace van 720 kilometer. Het plan was om, voor het Youtube kanaal van EF Gone Racing, een soort vlog bij te houden gedurende het avontuur. De camera waarmee dit alles zou worden gefilmd heeft echter maar tien uur van het avontuur meegekregen aangezien hij deze kapot heeft laten vallen. Dan zou je denken dat hij zijn telefoon wel kan gebruiken, maar niet lang na de kapotte camera besloot zijn iPhone om te crashen.

Het vloggen onderweg kon dus niet, maar met hulp van anderen is er toch mooi beeldmateriaal gemaakt. Onder andere door zijn maatje Hayden McCormick waarmee hij een groot deel van de route heeft samen gereden. In de video vertelt Lachlan Morton over de woestijn, het klimmen, het hallucineren, het afzien en het vette avontuur dat Badlands is.

Badlands 2021

Bij het zien van de beelden snap ik direct waarom Cyril dit avontuur graag wil meemaken, al zou het mij toch wel de nodige angst in boezemen om in het donker door een verlaten woestijn te moeten rijden. Morton reed 43,5 uur zonder slaap en was uiteindelijk de eerste finisher van Badlands 2020. Alle getallen en de route van zijn trip zijn te vinden via zijn Strava-file. Ondanks alle maatregelen en de verschuiving van het evenement was Badlands een succes en je kunt je vanaf 1 november inschrijven voor de 2021 editie. Cyril: it’s up to you!