Net als onze favoriete route rondom vliegveld Twente gaat ook deze tocht door het Twentse land. Nu aan de andere kant van Enschede, waarbij we rondom Haaksbergen en Buurse door verschillende mooie natuurgebieden fietsen. Ondanks dat het hemelsbreed niet heel ver uit elkaar ligt is het toch heel anders fietsen door het Buurserzand en Haaskbergerveen.

De route kan je op veel verschillende plekken starten, maar als je met het OV naar Twente wil komen is station Enschede de beste plek om uit te stappen. Vanaf daar is het zo’n 7,5 km fietsen tot het begin van de route bij Recreatiepark het Rutbeek. Kom je met de auto kan je daar dan ook prima parkeren, al is dat wel betaald. Op de route kom je langs en door verschillende natuurgebieden, zoals het Buurserzand en Haaskbergerveen, waar je gratis kan parkeren.

De route gaat dwars door deze natuurgebieden en langs de Duitse grens. Onderweg kan je verschillende dieren spotten en het kan zo zijn dat ze je de weg blokkeren. Het ene moment fiets je over de slingerende paden over de heide en door de rietvelden en een moment later zit je in een meer bosrijk gedeelte. Op de route zie je ook veel beekjes en waterstromen. Onderweg zijn er opvallend veel bankjes en rustige plekken om even te pauzeren. Wil je een terrasje pakken voor een stevige lunch of een kop koffie kan dat ook. Houd er wel rekening mee, net als bij de andere route in Twente, dat de hoeveelheid terrassen in deze regio minder is dan in de randstad.

Details Gravelroute Buurserzand en Haaksbergerveen

Afstand route: 64 km
Parkeren: Recreatiepark het Rutbeek (betaald), Restaurant de Haarmuhle, Buurserzand, Haaksbergerveen
OV: Station Enschede
Download gravelroute Buurserzand en Haaksbergerveen 64 km (.GPX)

Waarom favoriet

  • Fietsen door mooie natuurgebieden
  • Spotten van wilde dieren
  • Veel onverharde gravelpaden die ook bij natte omstandigheden goed te doen zijn
  • Veel plekken voor een rustige pauze