gbduro 2021 mark beaumont

Ultrafietsen. Op een rare manier krijg ik daar ook zin als ik er over begin te lezen, om het vervolgens aan het einde van het verhaal volledig uit mijn hoofd te zetten. Mark Beaumont zit er duidelijk anders in en startte dit jaar aan zijn eerste echte race: de GBDuro. 2000 km dwars door het Verenigd Koninkrijk over gemengd terrein, volledig self supported.

We ‘zagen’ het Lachlan Morton al eens doen bij de GBDuro 2019. Hij was bijna twee dagen eerder over de streep bij John O’Groats in Schotland dan de nummer 2. Een fitte prof, probeer hem maar bij te houden. Lachlan deed dit jaar echter niet mee. Wil je kans maken op de overwinning dan zal je toch die 2000 km, die verdeeld is in 4 getimede etappes van 500 km (!), in minder dan 6 dagen moeten voltooien. Er zijn er meer die hard kunnen fietsen met weinig slaap.

Mark Beaumont bij eindpunt John O’Groates

Nu is Mark Beaumont niet de eerste de beste die ze eruit hebben gepikt. In 2017 reed hij namelijk in 78 dagen, 14 uur en 40 minuten de wereld rond. Goed voor bijna 29.000 kilometer en dat is een record dat nog steeds staat. Maar dit is toch echt zijn eerste race en dat geeft een heel andere dimensie aan de uitdaging.

En die 2000 door het Verenigd Koninkrijk mogen een peuleschil lijken in vergelijking met zijn record, het is duidelijk niet voor iedereen weggelegd. Van de 60 fietsers die mochten starten had de helft het bij etappe 2 ‘al’ opgegeven. Uiteindelijk hebben slechts 14 fietsers de finish gehaald. Een dosis geluk was ook nodig, zo bleek. Ga er even 20 minuten voor zitten want het is een mooie video en voor je het weet wil je ook ultrafietsen (en achteraf toch maar niet).