Giant’s eerste intrede in de wielerschoenenwereld een paar jaar geleden was een goed begin, maar het zag zelf in dat het alweer tijd was voor een update. En die is behoorlijk uitgebreid geworden.

Het is nog maar zo’n twee jaar geleden dat Giant met een serieuze lijn schoenen op de markt kwam. Daarvan nam Merijn de Conduit onder de loep, een schoen, of in ieder geval een naam, die het niet heeft gered naar de nieuwe collectie. Die is voor de mannen namelijk gemaakt rondom de Surge, zoals het topmodel van de vorige collectie ook heette. De enige overeenkomst verder is eigenlijk de vorm van ExoBeam zool die je duidelijk kan herkennen van de zij- en onderkant.

De liefhebbers die het afgelopen jaar de koers, en dan met name Team Sunweb, een beetje gevolgd hebben, kunnen de nieuwe schoen al gespot hebben. Het team heeft namelijk meegeholpen met de ontwikkeling en veelvuldig met prototypes gereden.

De donkergrijze uitvoering van de Surge Pro heeft een soort structuur meegekregen op een deel van het bovenwerk

Verder zijn alle schoenen helemaal nieuw. Ze hebben meer ruimte bij de voorvoet gekregen, anitslip materiaal bij de hiel en het bovenwerk moet beter aansluiten op de voet. Ook de ExoBeam-zool is vernieuwd. De typische vorm van de zool zorgt ervoor dat het deel bij de voorvoet, het contactpunt met het pedaal, heel stijf blijft, terwijl er naar de hiel toe een klein beetje flex is. Dat beetje flex zou goed moeten zijn voor je onderbeen, zodat niet alles helemaal gefixeerd is maar nog een beetje kan bewegen ten opzichte van elkaar.
Wat ons verder meteen opvalt is dat het uiterlijk van de schoenen een stuk rustiger en ingetogen is. Al viel dat bij de Conduit die we testten nog wel mee, de Surge was opvallend blauw en de ExoBeam zool kreeg altijd een evenzo opvallende gele rand mee. Dat zien we allemaal niet meer terug, kijk maar hieronder.

De Surgo Pro is het topmodel, heeft een carbon zool, twee Boa’s en een adviesprijs van € 299,95
De Surge Elite heeft eveneens een carbon zool, één Boa en een adviesprijs van € 219,95
De Surge Comp heeft een nylon zool, één Boa en een adviesprijs van € 149,95

Een witte uitvoering de Surge Elite

Ook voor Liv hebben ze dus gewerkt aan nieuwe schoenen, al gaat het om twee i.p.v. drie modellen. De middelste valt er tussenuit. Al doen doen ze niet onder voor hun mannelijk variant, dat middelste model had erook wel bij gemogen wat ons betreft. Drie modellen en drie prijsklasses is een mooie range om uit te kiezen, ook voor vrouwen.

Het topmodel van Liv, de Macha Pro, heeft dezelfde features als de Surgo Pro, met als adviesprijs € 299,95.
Het model daaronder is de Macha Comp, met een nylon ExoBeam zool en één Boa sluiting. Adviesprijs hiervan is € 149,95.

Je moet wel nog heel even wachten, want de schoenen zullen pas verkrijgbaar zijn in het voorjaar van 2019!

Via Giant

Giant Surge Pro in wit. Op de headerfoto van dit artikel zie je de Surge Pro in donkergrijs en er is nog een Team Sunweb uitvoering die ook bijna helemaal wit is, maar met een paar zwarte en rode details.
De Giant Surge Pro heeft als topmodel twee Boa’s
De draden van de sluiting trekken de schoenen om je voet vast
De ExoBeam zool zal sommige mensen doen denken aan het Torsion concept dat Adidas in hun sneakers had in de jaren ’90. Dit is de zool van de Surgo Pro. (boven in wit, daaronder de Surge Pro in grijs/zwart)
De Surge Elite heeft 1 i.p.v. 2 Boa’s en een klitteband strap over de voorvoet. Dit model is er naast wit ook in rood
De zool van de Surge Elite is nagenoeg identiek aan die van de Surge Pro.
Maar als je het ergens mee kan combineren kan je ook nog altijd gaan voor een fel-gele uitvoering van de Surge Comp. Net even anders dan de Elite, ook één Boa maar wel met een nylon zool
Het mag dan het laagst geprijsde model van de Surge zijn, de Comp, je ziet het er niet direct aan af
Een nylon zool, i.p.v. carbon én de mogelijkheid om ook SPD-plaatjes te monteren
De Liv Macha Pro is de vrouwelijke evenknie van de Surge Pro
Als je het niet weet zie je de verschillen met de Surge Pro bijna niet eens
Ook de binnenkant is gelijk
Eveneens een carbon Exobeam zool voor de Liv Macha Pro
Slechts twee modellen dus voor Liv. Naast de Macha Pro is er nog deze Macha comp met nylon zool