Fietsbeurzen heb je in allerlei soorten en maten. In onze omgeving zijn Bikemotion, Velofollies en VELOBerlin de bekende namen waar Racefietsblog dan ook graag komt. Mooie events natuurlijk, maar stiekem zouden we zo aan het begin van het seizoen ook wel ‘ns naar de VS willen, want daar is het sinds 2005 tijd voor de North American Handmade Bicycle Show. Dit jaar vindt de expo plaats in Charlotte, North Carolina.

En in de VS is natuurlijk alles groter, dus ook een ‘kleine’ beurs als deze. De afgelopen dagen is het smullen geblazen bij de fotoredactie. Want zo’n gespecialiseerd event als dit levert natuurlijk fraaie plaatjes op. De NAHBS is er niet alleen voor frame/componenten bouwers uit de VS, het is een showcase event voor veelal kleinere en exotische merken die met de hand hun frames of andere producten maken. Denk een beetje in de stijl van het framebouw-onderdeel op Bikemotion.

Je loopt dus net zo makkelijke tegen het oer-Amerikaanse Breadwinner als tegen eigenwijze en Tsjechische Festka op. Uiteraard ontbreken bekende Italiaanse namen als Dario Pegoretti niet, maar vind je er ook pareltjes uit onverwachte hoek zoals Denemarken dat werd vertegenwoordigd door Cykelmageren dat voornamelijk stadsfietsen maakt, maar daar dan wel iets heel bijzonders van maakt. Tot slot kom je er gewoon fietsen tegen die je nergens aders ziet zoals de Razik Vortex (maar hoe dan?), de Holland HC (die niet uit Nederland komt maar uit San Diego) of bijvoorbeeld de behoorlijk Noorse Shamrock Cycles crosser die ze maakten voor Yngvar Brynildssen.

Uiteraard ontbreken lokale helden als Independent, Ritchey, Cielo/Chris King, Calfee en Appleman niet en onderstrepen ze dat de VS als fiets-maak-land onze Europese aandacht zeer zeker verdient. Met als persoonlijk hoogtepunt de 611 baanfiets, wat een plaatje! En nu is het tijd om te scrollen en te genieten… plaatjes kijken maar!

Independent.Fabrication.NAHBS2014
Independent Fabrication

Gallery: Velo's best of NAHBS awards for 2014
Holland Cycles

Holland.Cycles.NAHBS.2014
Holland Cycles  close up

Appleman.JoeCyclocrossBike.NAHBS.2014
Appleman cyclocross
Festka.Zero.NAHBS.2014
Festka Zero

Razik.Vortex.NAHBS2014
Razik Vortex

Gallery: Velo's best of NAHBS awards for 2014
Razik Vortex van dichtbij

Retrotec.NAHBS2014
Retrotec

Shamrock.Cycles.NAHBS.2014
Shamrock Cycles
Ritchey.Breakaway.Carbon.NAHBS2014
Ritchey Breakaway Carbon

Calfee.Manta.Pro
Calfee Manta Pro

Cielo Disc Racer NAHBS 2014
Cielo Disc Racer

Pegoretti.NAHBS.2014
Pegoretti

Breadwinner.NAHBS.2014
Breadwinner

Cykelmageren NAHBS 2014
Cykelmageren

Sixeleven.611.track.NAHBS.2014
Six Eleven Bicycle

Moots.NAHBS.2014
Moots

Foto’s via urbanvelo.org,  velonews.com, cxmagazine.com en prollyisnotprobably.com